Ministarstvo turizma i sporta počelo provjeru poštivanja protokola u okviru projekta Safe stay in Croatia

U okviru projekta Safe stay in Croatia, Ministarstvo turizma i sporta je u suradnji sa članovima Savjeta za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke godine 2021. te unapređenje turističke...

U okviru projekta Safe stay in Croatia, Ministarstvo turizma i sporta je u suradnji sa članovima Savjeta za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke godine 2021. te unapređenje turističke ponude, predstavnicima strukovnih udruženja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo izradilo protokole za siguran boravak u Hrvatskoj u sedam kategorija (smještaj; ugostiteljstvo; nautika; turistički vodiči, agencije i informativni centri; atrakcije; sport, rekreacija i zdravlje; promet/prijevoz). 

U cilju osiguravanja pravilne primjene i provedbe protokola u okviru projekta, Ministarstvo turizma i sporta je u travnju započelo nadzore u objektima koji su nositelji oznake „Safe stay in Croatia“.

Provjeravaju se svi segmenti propisanih protokola, od ispravnog nošenja maski do mjerenja temperature, ograničenja broja osoba u zatvorenim prostorima te redovite dezinfekcije zajedničkih prostorija i soba za smještaj u komercijalnim objektima. Sukladno uvjetima navedenim na web stranici www.safestayincroatia.hr, Ministarstvo će, u slučaju utvrđivanja nepravilnosti u provedbi protokola, oduzimati dodijeljene oznake.

Sigurnost i zdravlje posjetitelja te svih djelatnika u turizmu na prvom su mjestu. Projektom Safe stay in Croatia, koji ima za cilj  poticati dionike u turizmu na pridržavanje najviših standarda, doprinosi se poboljšanju epidemiološke slike i percepciji Hrvatske kao sigurne destinacije.

Pozivamo sve dionike u turizmu da svojim odgovornim ponašanjem  pridonesu kvaliteti oznake Safe stay in Croatia. Poštivanjem mjera zajedno osiguravamo povoljnu epidemiološku situaciju i okvir za sigurna putovanja i boravak u Hrvatskoj“, navode iz Ministarstva.

Što se tiče kontrole, postoje tri razine kontrole poštuju li se pravila zadana protokolom. 

Prva kontrola je od strane Ministarstva turizma i sporta koji će raditi ad hoch kontrole, kao što je spomenuta akcija, druga je kontrola strukovnih udruženja, a treće će biti prema prijavama samih gostiju putem web stranice, ako nešto nije po zadanim standardima.

Tako će gosti putem QR-koda u pojedinom objektu u kojem se nalaze vidjeti koji su to protokoli, koji su standardi, pridržavaju li se svi istog. Također, direktno putem web stranice će moći poslati mail, svoj komentar, koji ide direktno na Ministarstvo, i u tom slučaju, ako je komentar negativan u kontekstu da se objekt ne pridržava zadanih protokola, taj objekt neće dobiti ili će mu se oduzeti oznaka.

/ / / PROTOKOL ZAPRIMANJA OZNAKE SIGURNOSTI – SAFE STAY IN CROATIA

Preuzmite sigurnosne oznake – Safe stay in Croatia

U bespuću interneta, postavilo se pitanje da li neki smještaj koji nema spomenutu naljepnicu znači da je isti epidemiološki nesiguran? Da! Naravno a priori ne, kao i obrnuto. Uvijek imamo taj ljudski faktor, no to je stvar primarne odgovornosti i bespredmetno je o tome uopće raspravljati iz današnje perspektive.

U percepciji gosta ako netko nema naljepnicu to znači da nije prošao zadane epidemiološke standarde pa samim time znači i da je manje siguran. Također, kao što sam spomenuo, bit će kontrole, no važnije, gosti će sami moći prijaviti smještaj ili objekt koji se ne pridržava protokola. 

Ako se bavite turizmom, jednostavno morate imati spomenutu naljepnicu. Bez ikakve rasprave, jer to znači da se držite zadanih epidemioloških protokola i sigurnosti. Ako se želimo baviti turizmom onda je imperativ da svi u turizmu preuzmu oznaku Safe stay in Croatia.

Za oznaku sigurnosti Safe Stay in Croatia do danas se prijavilo preko 12.000 turističkih subjekata.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN