MINTS predlaže da Britanci naprave brzi test prije dolaska u Hrvatsku

Velika Britanija je od jučer praktički ukinula sve mjere. S obzirom na to da je to jedna od zemalja gdje se ubrzano širi delta soj koronavirusa, postavlja se pitanje...

Velika Britanija je od jučer praktički ukinula sve mjere. S obzirom na to da je to jedna od zemalja gdje se ubrzano širi delta soj koronavirusa, postavlja se pitanje trebaju li nam posebna pravila za ulazak britanskih turista u Hrvatsku.

Trenutno za ulazak Britanaca u Hrvatsku vrijed ista pravila kao za sve turiste iz trećih zemalja: dokaz da su primili oba cjepiva, negativan PCR ili brzi antigenski test ili dokaz da su preboljeli koronu. Također, svi turisti prilikom ulaska u Hrvatsku moraju pokazati potvrdu rezerviranog smještaja i ispuniti online obrazac prije putovanja. Riječ je o novim pravilima prema kojima Hrvatsku mogu posjetiti i turisti iz zemalja koje nisu članice EU-a, a koja vrijede od 1. travnja.

Kako saznajte Index.hr, u HZJZ-u razmatraju mogućnost da od svih Britanaca, bez obzira na to jesu li cijepljeni, zatraže negativan test na koronu prilikom ulaska u zemlju. Za sada nema konkretne odluke te se čeka potez HZJZ-a.

Ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac jučer je za N1 rekla da su poslali prijedlog Stožeru i epidemiolozima da se prije nego državljani UK-a dolaze u Hrvatsku napravi još jedan antigenski test te kako je na njima da donesu jedno adekvatno rješenje.

“Moramo biti svjesni da Britanci većinom dolaze u Dalmaciju, gdje imamo veliki postotak necijepljenih i lošiju epidemiološku situaciju. O tome moramo voditi računa. Broj britanskih turista koji dolaze u Hrvatsku je iz britanske perspektive relativno mali, ali se za naše okvire radi o velikom broju”, rekao je Indexov izvor iz Nacionalnog stožera. 

HZJZ će po svemu sudeći predložiti da bez obzira na cijepljenje, iz nekih zemalja izvan EU, među kojima će svakako biti Velika Britanija, da se kao osnovni kriterij uvede negativan test bez kojega neće biti moguće ući u Hrvatsku, navode kolege iz Index.hr

Dok još nema konsenzusa niti konkretne odluke, Britanci su već danas sletjeli u Zadar i Split, a sutra stižu u Dubrovnik. Već od prije znamo kako postoji interes Britanca za Hrvatsku, pogotovo od kada su Portugal i Španjolska u crvenoj boji.

Trebaju li se uvesti dodatne mjere za britanske goste? Teško ili u najmanje “škakljivo” pitanje. Zavisno iz kojeg kuta gledamo: isključivo epidemioloških ili i kroz spas turističke sezone? A znamo koliko turizam utječe na cijelu ekonomiju i BDP, pogotovo sada kada je ekonomija na “koljenima”.

S jedne strane pitanje je logično ako želimo “spasiti” turističku sezonu ili je bar produžiti koliko god je moguće. Upravo zbog činjenice što se u Velikoj Britaniji ubrzano širi delta soj koronavirusa, kao i što su jučer ukinute sve mjere, znanstvenici se boje nova eskalacije koronavirusa u Velikoj Britaniji. S druge strane, znamo koliko nam je značajno britansko tržište, kao i činjenice da postoji snažna želja za putovanjem u Velikoj Britaniji.

Nažalost ne možemo se osloniti na zdrav razum i primjereno ponašanje, kako svih građana, tako i turista. Da možemo, danas ne bi bili u ovakvoj epidemiološkoj situaciji.

S druge strane, puna procijepljenost u Velikoj Britaniji iznosi preko 68%, dok je u Hrvatskoj blizu 50% barem jednom dozom. Naime, zaključno s 19. srpnja u Hrvatskoj je utrošeno 2.930.768 doza cjepiva, a cijepljen je 39,3% ukupnog stanovništva, odnosno 47,2% odraslog stanovništva.

Konkretnije, 1.593.590 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.375.054 osobe (1.337.178 osoba cijepljeno s dvije doze te 37.876 osoba cijepljeno je cjepivom Jannsen), što čini 40,84 % odraslog stanovništva.

Naravno, kako naovodi Ružica Mikačić iz Slobodne Dalamcije, teško je vjerovati da će u epidemiološkom smislu nešto kod nas bitno pokvariti što mi sami ne možemo spriječiti. Pitanje je prije koliko ćemo ih mi kao domaćini odgovorno dočekati procijepljeni i zaštićeni od COVID-a. Jer svaki gost, bez obzira odakle dolazio, može biti epidemiološka prijetnja samo nespremnom domaćinu.

Tanka je linija između eskalacije situacije i držanja broja novooboljelih pod kontrolom što je ključni preduvjet za nastavak turističke sezone.

Foto: Kyle Myburgh, Unsplah.com


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN