Mjere za turizam se nastavljaju i u lipnju

Turizam je nedvojbeno najviše pogođen i ugrožen u ovoj zdravstvenoj i gospodarskoj krizi bez presedana. Upravo zato za turizam smo se posebno pobrinuli te smo kroz mjere Vlade osigurali...

Turizam je nedvojbeno najviše pogođen i ugrožen u ovoj zdravstvenoj i gospodarskoj krizi bez presedana. Upravo zato za turizam smo se posebno pobrinuli te smo kroz mjere Vlade osigurali nastavak mjera u lipnju i dalje, ističe Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

Naime, jučer je održana sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj je donesena odluka kako potpore od 4.000,00 Kn za lipanj će moći dobiti tvrtke iz sektora turizma, ugostiteljstva, prometa i event industrije.

Sutra očekujemo odluku Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o produljenju mjera “minimalca” sukladno stanju u gospodarstvu. Potporu od 4.000,00 Kn za lipanj moći će dobiti tvrtke iz sektora turizma, ugostiteljstva, prometa i event industrije (organizatori događanja, sajmova i kongresa). Tvrtke iz ovih grupa djelatnosti morat će dokazati pad prihoda od 50 i više posto u odnosu na isto razdoblje lani. Ova mjera će se produžavati do 31. kolovoza, ovisno o stanju gospodarstva. Nadalje, otpis poreza i doprinosa ili moratorij davanja, moći će se dobiti i za lipanj.” ističe Glavina.

Plan je također da tijekom lipnja krene i nova mjera skraćenog radnog vremena za one tvrtke koje sada nisu obuhvaćene minimalcem. “Ono što me posebno raduje jest činjenica da je postignuta visoka razina suglasnosti na jučerašnjem sastanku Gospodarsko-socijalnom vijeću u kojem sjede poslodavci, sindikati i država” zaključuje Glavina.

Poslodavci ako se odluče na isplatu dobiti, nemaju pravo na korištenje mjera za svibanj, istaknuo je ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, te dodao: “Uvest ćemo zabranu isplata dividendi i dobiti za sve srednje i velike tvrtke do kraja 2021. godine jer smatramo da nije oportuno nekoristiti zadržanu dobit i dobit iz prethodnih godina, a paralelno očekivati državnu pomoć. Ukoliko netko iskoristi mjeru, ostavit ćemo mu mogućnost da vrati potporu, a zatim isplati dobit i dividendu dioničarima“, kazao je Aladrović.

U svakom slučaju, sutra ćemo doznati sve detalje oko produženja mjera za pomoć sektoru turizma, ugostiteljstva, prometa i event industrije.

Foto: Pixabay.com

Povezane vijesti: