Mlado. Međimurje. – odličan projekt mladih međimurskih vinara

Zabadaf je čaša lepa ak' je prozna

Druga generacija poznatih međimurskih vinarskih obitelji udružila je snage i kroz projekt “Mlado. Međimurje” zajedno i uz pomoć turističkih zajednica sjeverozapadne Hrvatske predstavljaju mlada vina distributerima i kupcima diljem Lijepe naše.

Na taj su se način pridružili vinskim regijama u svijetu, posebice onima u Austriji i Njemačkoj gdje se odabrana mlada, buteljirana vina nude na tržištu samo dva do tri mjeseca nakon berbe. Osim promocije vina specifičnih zbog svoje svježine i lepršavosti, razlozi su i ekonomske prirode: nekada se na mlada vina nije plaćao porez! Međimurje se tako osim turističkim i gastro sadržajima sve češće pojavljuje i na preporučenim vinskim kartama Hrvatske.

Međimurje vinska regija (photo by Rene Karaman)

Uz najpoznatije mlado (crveno) vino koje se tradicionalno otvara trećeg četvrtka u studenom, Beaujolais nouveau od sorte gamay noir à jus blanc te portugisca koji se kod nas udomaćio kao mlado vino, ove godine su i vinoljupci bijelih sorti su došli na svoje. Izniman potencijal rizvanca (Müller-Thurgau), chardonnaya, zelenog silvanca, bijelog pinota, žutog muškata i naravno sauvignona za kojeg sommelieri naglašavaju da je u Međimurju jedan od najboljih na svijetu vidljiv je već sada u vinima šest međimurskih mladih vinara!

Cmrečnjak, Dvanajščak–Kozol, Kocijan, Kunčić, Preiner i Štampar vinarske su obitelji koje su se upustile u ovaj hvale vrijedan pothvat i umjesto da budu ljuta konkurencija međusobno razmjenjuju iskustva i zajedničkim snagama promoviraju svoje proizvode, mlada, lepršava, pitka i osvježavajuća vina sa zajedničkom oznakom “MLADO.” na svim etiketama.

U prosjeku pojedinačno posjeduju desetak hektara (izdvaja se obitelj Cmrečnjak s oko 20 hektara pod nasadima) i većinom uzgajaju autohtone sorte, od kojih je u posljednje vrijeme u prvi plan došao pušipel za kojeg je čak posebno izrađena i dizajnirana boca što je razinu brendiranja sorte i vina diglo na višu razinu. Autori ovih mladih vina su – prigodno – mlade vinarke(!) i vinari, ispod trideset godina, a još jedna zanimljivost je najmlađa sommelierka: Tea Dvanajščak je položila sommelierski ispit sa samo šesnaest godina!

Mlada međimurska vina (photo by Rene Karaman)

Mlada su vina svježa, u pravilu manje koncentracije sumpora i nižih alkohola, no posebnost međimurskih (mladih) vina je izražena aromatika i mineralnost, karakteristika koju zahvaljuju specifičnim vinogradarskim položajima, a temperament mladih vinarki i vinara na najbolji je način zatvoren u boce i poput dobrog duha jedva čeka zagolicati nepca kušača. Ova su vina zatvorena u butelje u kontroliranim uvjetima s navojnim stelvin čepom koji garantira svježinu i čistoću.

I za kraj – cijena ovih vina više je nego prihvatljiva, a kvaliteta je po ocjeni jednog od eminentnih sommeliera Siniše Lasana neupitna!

Vijesti: