Može li Hrvatska kao mala destinacija imati održivi turizam ako izgubimo smještaj kod domaćina?

Turizam nam se zbog svega toga događa, a onime čime ne upravljate, upravlja vama.

Autor:  HrTurizam.hr

16. rujna 2023.

Puno se toga promijenilo od 2017. kada je Hrvatska na Best European Holiday Home u Briselu odnijela pobjedu u 4 kategorije od ukupnih 8.

Iako više nisam u ovom biznisu, znam puno ljudi koji i dalje od toga žive no ove sezone polako gube entuzijazam najviše zbog percepcije javnosti da su mali iznajmljivači krivi za većinu problema s kojima se suočava domaći turizam – od visokih cijena, nedostatka stanova za dugoročni najam, neučinkovite infrastrukture pa do zagađenja mora.

/// Hrvatska apsolutni pobjednik u izboru najboljih kuća za odmor u Europi!

Daleko od toga da među iznajmljivačima nema onih koji su neopravdano dizali cijene puno više od stopa inflacije, a zauzvrat nisu podigli kvalitetu usluge ili dodatne sadržaje. Takvi sami sebi pile granu na kojoj sjede jer turisti su danas vrlo dobro informirani i teško da će se vratiti kod istog domaćina ako shvate da nisu dobili vrijednost za novac.

danijela2
Foto: Danijela Čavlović, zamjenica predsjednika Zajednice obiteljskog turizma HGK

No moje je iskustvo da se domaćini jako trude i puno ulažu kako bi gostu pružili ugodan odmor i autentičan doživljaj. Ovdje ne govorim o onima koji su kupili zgradu sa 10 stanova i iznajmljuju ih turistima bez da su se ikad čuli ili vidli s njima jer im današnja tehnologija to omogućuje.

Govorim o svojoj prijateljici Maja Novak i njoj sličnima koji dočekaju svakog gosta (često s nekim domaćim proizvodom), ispričaju im što se u destinaciji isplati vidjeti, zovu aerodrom i provjeravaju kad će im biti dostavljen izgubljeni kofer, rezerviraju stol za večeru, poslužuju im doručak, naručuju taksi ili im pomažu pronaći rodbinu u Hrvatskoj jer žive na drugom kontinentu, a željeli bi obnoviti pokidane veze.

/// Maja Novak: Kako oduševiti goste i imati najvišu ocjenu na Booking.com-u?

Može li Hrvatska kao mala destinacija imati održivi turizam ako izgubimo smještaj kod domaćina koji sa svojom obitelji živi u toj kući na otoku više od 100 godina i konstantno u nju ulaže kako bi svake godine iznenadio gosta s nečim novim?

Teško da može ali čini se da oni koji o tome odlučuju nisu previše zabrinuti. Donose se strategije bez uključivanja onih kojih se te strategije tiču, akcijski planovi ne postoje, ukinuta je Zajednica obiteljskog turizma pri HGK čija je najveća snaga bila udruživanje i edukacija iznajmljivača, urbanističko planiranje i infrastrukturna ulaganja rijetko gdje prate potrebe lokalnog stanovništva i turističkog razvoja, a baba Mara sa svoja dva apartmana na Prviću ima isti porezni tretman kao strani investitor koji ne živi na otoku itd.

Turizam nam se zbog svega toga događa, a onime čime ne upravljate, upravlja vama. To se najbolje moglo vidjeti ove sezone, a moglo bi se ponoviti i sljedeće ukoliko ne izvučemo neke ‘lessons learned’.

Autor: Danijela Čavlović

Foto: StevPhoto by Josh Calabrese on Unsplash / ilustracija: hrturizam

Autor:  HrTurizam.hr

16. rujna 2023.