Možemo li očekivati „Residency by Investment“ program u Hrvatskoj?

Kako privući strane investicije, ostvariti povećanje gospodarskih aktivnosti  i održati vrijednost tržišta nekretnina u budućem periodu, jedno je od glavnih pitanja ovih dana.  Golden Visa program, dobro je poznat...

Kako privući strane investicije, ostvariti povećanje gospodarskih aktivnosti  i održati vrijednost tržišta nekretnina u budućem periodu, jedno je od glavnih pitanja ovih dana. 

Golden Visa program, dobro je poznat u poslovnom svijetu i primjenjuju ga već nekoliko godina i druge članice EU poput Austrije, Portugala i Grčke, a nedavno ga je uvela i susjedna Crna Gora. Program omogućava privlačenje izravnih stranih investicija i povećanje ukupne ekonomske aktivnosti u zemlji.

Rezultati ostvareni u navedenim zemljama ukazuju da su privatni i javni sektor ostvarili odličan uspjeh i izravne investicije koje su im omogućile direktne prihode u državni proračun, ali i potaknule razvoj privatnog sektora sa svježim kapitalom i novim idejama.

Je li Hrvatska spremna na ovakav izazov i postoji li politička volja za uvođenjem ovakvih mjera? 

Jesmo li spremni pratiti trendove koje svijet poznaje već godinama i odlaze li investitori u susjedne zemlje kako bi realizirali svoje ideje ?

Mišljenja sam da ako želimo uhvatiti korak s konkurencijom i potaknuti investicije u budućem periodu, moramo što prije odgovoriti zahtjevima tržišta kako i dalje ne bismo zbrajali njihove uspješne rezultate i analizirali što trebamo promijeniti u nas.

GLASNO RAZMIŠLJANJE / Autor: Marko Pažanin, Croatia Sotheby’s International Realty

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN