Muzej vučedolske kulture u mjesecu studenom besplatan za sve Vukovarce

Muzej vučedolske kulture iz Vukovara svojim sugrađanima će tijekom cijelog mjeseca studenog 2016. otvoriti svoja vrata i omogučiti im slobodan ulaz.

Kako ističu iz Muzeja, uz predočenje osobne iskaznice kao dokaz prebivališta u Vukovaru ostvaruje se gratis ulaz na recepciji Muzeja. “Želja nam je da naši građani posjete Muzej kako bi prepoznali vrijednosti kulturne i arheološke baštine našega grada kao i velikog doprinosa Vučedolske kuture europskoj civilizaciji ” ističu iz Muzeja vučedolske kulture koji, iako nije privatni muzej, dokazuje kako je sve do ljudi i svojim promotivnim aktivnostima su najaktivniji i najuspješniji muzej u Hrvatskoj.

Također, jako je važna lokalna prisutnost i komunikacija s lokalnim stanovništvom, kako bi Muzej disao s ritmom grada kao i njegovi građani s Muzejom. Zašto je to važno? Iz više razloga, prvo kako bi lokalni stanovnici upoznali i shvatili značaj Vučedolske kulture koja je postavila temelje europske civilizacije upravo na prostoru Vučedola. Kao drugo, ali možda i najvažnije je da lokalno stanovništvo bude ponosno ono što ima, da poštuje svoje korijene i baštinu te da Vukovarci sami postanu ambasadori svojeg grada, turizma tj. Muzeja vučedolske kulture.

orionmuzej

Foto: ORION, najstariji indoeuropski kalendar utemeljen na promatranju zimskog neba

Također, iz Muzeja vučedolske kulture nedavno su objavili kako se snima dokumentarni film “Mars and Venus”, čiji su idejni inicijatori arheolog i profesor pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu (FFZG) Aleksandar Durman, vinkovčanin Darko Puharić te Muzej Vučedolske kulture. Dokumentarni film prikazati će život i postignuća vučedolaca koji su postavili temelje europske civilizacije. Film je trenutno u fazi montaže, a svečana premijera biti će u mjesecu ožujku 2017. godine.

Znam kako to sve zvuči nevjerojatno, ali činjenice i dokazi su tu, čekaju vas u Muzeju vučedolske kulture da ih otkrijete i upoznate kulturu koja predstavlja europsku kolijevku civilizacije.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN