Na završnoj konferenciji projekta FitSplit otkriveni planovi za budućnost splitskog RCK

FitSplit (Future in Tourism) naziv je projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva

Autor:  HrTurizam.hr

1. prosinca 2023.

FitSplit (Future in Tourism) naziv je projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva. U sali hotela Amphora u Splitu održana je završna konferencija projekta vrijednog blizu 10 milijuna eura, kojeg je u stopostotnoj vrijednosti financirala Europska unija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a u protekle tri godine trajanja projekta održan je niz događanja i programa u svrhu modernizacije strukovnog obrazovanja.

"Naglasak RCK-a je na cjeloživotnom učenju. Sa sadašnjih brojki od 100 polaznika u vrlo kratkom vremenu doći ćemo na 500 polaznika godišnje. Kroz projekt smo izradili nove kurikulume i standarde zanimanja, njih čak 15 od kojih svaki na petstotinjak stranica. Implementirali smo i virtualnu tehnologiju, a do kraja godine stiže nam i 3 milijuna eura vrijedna oprema za novu školsku zgradu s hotelom i restoranom, a koja se kroz komplementarni projekt infrastrukture gradi ispod Marjana. Radovi bi trebali biti gotovi do ranog ljeta i čvrsto vjerujem da ćemo novu školsku godinu dočekati u novoj suvremenoj zgradi", istaknuo je Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split koja je nositelj ovog značajnog projekta.

Župan Splitsko-dalmatinske županije, Blaženko Boban naglasio je ulogu ravnatelja u uspješnoj realizaciji projekta te pohvalio cijeli tim koji je sudjelovao na projektu. Jedna od projektnih aktivnosti bila je izrada digitalnih alata za atraktivniju i kvalitetniju nastave, a župan se među prvima okušao u virtualnom serviranju stola.

"Radujemo se krajnjem cilju, a to su uspješni mladi ljudi koji će kreirati sliku turističkog tržišta. Zahvaljujući ovakvim profesorima, mentorima i učenicima, ne trebamo se plašiti za budućnost našeg turizma", poručila je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita koja je pružila podršku projektu od samih početaka.

Zavrsna konferencija fitsplit regionalni centar kompetentnosti split 2023 2

Andreja Uroić Landekić, voditeljica Odjela za promociju strukovnog obrazovanja naglasila je kako je u 25 regionalnih centara kompetentnosti u Hrvatskoj uloženo čak 260 milijuna eura te dodala kako je škola iz Splita pokazala je posebnost i može biti najbolji primjer kako povezati gospodarstvo i obrazovanje.

"Vlada i Ministarstvo uložili su preko 13,8 milijuna eura sredstava s kojima će ovaj RCK biti jedan od šest centara izvrsnosti u kojima ćemo stvarati najbolje kadrove za turizam", rekao je Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta te dodao kako je upravo ovaj centar bio najbolje ocijenjen na ograničenom pozivu kojeg je raspisalo Ministarstvo te mu je dodijeljen najveći iznos bespovratnih sredstava.

Dio planova otkrio je panel pod nazivom “Budućnost i održivost RCK-ova”, na kojem su uz Glavinu, Uroić Landekić i Bilića sudjelovali Stipe Čogelja, dožupan Splitsko-dalmatinske županije, Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, te Ivo Tunjić, načelnik Odjela za kurikulum, razvoj i praćenje u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO). Zaključeno je kako je sinergija najbolji recept za uspješnu budućnost turizma RH. 

Završna konferencija projekta održana je po završetku drugog izdanja inovativnog trodnevnog "Match race" natjecanja na kojem su učenici srodnih RCK-ova iz cijele Hrvatske pokazali svoje vještine u tri discipline: Tourism, Cooking i Cocktail. Bogati program upotpunila je i prva panel rasprava na temu "Regionalni centri kompetentnosti - jučer, danas, sutra" na kojoj su se sastali ravnatelji RCK-ova s predstavnicima ASOO-a i Ministarstva turizma i sporta.

Autor:  HrTurizam.hr

1. prosinca 2023.