Prijedlog Nacionalne udruge ugostitelja: Vaučeri za svakog u samoizolaciji i starije osobe

Nacionalna udruga ugostitelja ( NUU ) prije dva dana objavila je Prijedlog provođenja izvanrednih mjera operativne naravi u ugostiteljskim objektima, kao i zahtjeve prema državi i jedinicama lokalne samouprave za...

Nacionalna udruga ugostitelja ( NUU ) prije dva dana objavila je Prijedlog provođenja izvanrednih mjera operativne naravi u ugostiteljskim objektima, kao i zahtjeve prema državi i jedinicama lokalne samouprave za saniranje nastale i potencijalne štete u ugostiteljskom sektoru prouzročene pandemijom koronavirusa. 

A danas su iz NUU-a dodatno objavili dopis s izvanrednim operativnim mjerama za pomoć tisućama osoba u samoizolaciji i onima starije dobi, kao i spašavanju radnih mjesta u ugostiteljstvu.

Prva mjera je usredotočena na posebnu skrb prema sugrađanima u izolaciji i onima starije dobi. Kako ističu iz Nacionalne udruge ugostitelja, upravo su oni trenutno najrizičnija skupina i mora im se posvetiti posebna briga. Također, pozivaju da nema prostora za paniku, no kako je situacija vrlo zabrinjavajuća.

Stoga predlažu žurno provođenje sljedećih mjera.

  1. Vaučere za dostavu hrane građanima u izolaciji i onima starije dobi

Izdavanje dnevnih vrijednosnih vaučera u iznosu od 20,00 kuna, ukupno 600,00 kuna mjesečno, od strane države i lokalne samouprave za sve stanovnike koji su u izolaciji i one starije od 60 godina s prebivalištem u RH za sufinanciranje dostave pripremljene, termički određene hrane iz ugostiteljskih objekata.

Vrijednosnim vaučerima bi se sufinancirao dio računa do 20,00 kuna, a razliku bi plaćali naručitelji, dok bi ugostitelji kreirati posebne ponude do 30,40 i 50 kuna, predlažu iz NUU-a.

Na taj način, građani u izolaciji i starije dobi koji su najrizičnija skupina imali bi dostavu hrane na kućni prag te time minimalizirati bi potrebu za njihovim izlaganjem. Također, ova mjera bi također omogućila ugostiteljima zadržavanje dijela radne snage i poslovanje u minimalnom obujmu što će smanjiti val otpuštanja zaposlenika i propadanja tvrtki koje se spremaju obzirom na trenutnu situaciju.

2. Reprogram obveza gospodarstvenika prema državi i jedinicama lokalne samouprave

Iz NUU-a predlažu reprogram obveza gospodarstvenika prema državi i jedinicama lokalne samouprave.

I to kroz: odgodu plaćanja poreza ( PDV, PNP, poreza na dobit, poreza na dohodak, prirez ), naknadu za terase i reklame, komunalne naknade i zakup poslovnih prostora na 24 mjeseci, suspenziju minimalne plaće za direktore i vlasnike obrta te da se za vrijeme izvanrednih okolnosti sufinanciranje 80% troškova plaće od strane države za radnike koji su definirani kao višak radne snage.

Sigurnost i zdravlje pučanstva su nam na prvom mjestu, ističe Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja te dodaje kako ovim putem pozivaju državu i jedinice lokalne samouprave da podrže provođenje predloženih mjera na razini cijele RH.

PRILOG: Nacionalna udruga ugostitelja / Izvanredne operativne mjere za pomoć tisućama osoba u samoizolaciji i spašavanju radnih mjesta u ugostiteljstvu

POVEZANA VIJEST:

NACIONALNA UDRUGA UGOSTITELJA OBJAVILA PRIJEDLOG IZVANREDNIH MJERA U UGOSTITELJSTVU I ZAHTJEVE PREMA DRŽAVI I JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE

Foto: Pixabay.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN