Nacionalni stožer u pripremi sezone traži veću odgovornost županijskih stožera. Logistika i infrastruktura na terenu je ključna, a za to nam treba sinergija

Logistika i infrastruktura na terenu je ključna. Oznaka Safe Stay in Croatia je odlična forma i promocijski alat, koji je jako dobro odrađen, kako vizualno tako i promocijski, no...

Logistika i infrastruktura na terenu je ključna.

Oznaka Safe Stay in Croatia je odlična forma i promocijski alat, koji je jako dobro odrađen, kako vizualno tako i promocijski, no na terenu smo slabi i tu je ključ uspjeha turističke sezone. Da operativno sve funkcionira, a ne da bude “kaos” na terenu. Imali smo prošle godine iskustvo kako izgleda turizam u Covid eri, a iz kojeg moramo izvući pouke i na terenu posložiti sustav da funkcionira.

/ / / Safe Stay in Croatia oznaku preuzelo 10.000 turističkih subjekata. Uskoro kreću i prve provjere

Potrebno je osigurati dodatne punktove za testiranje po cijelom Jadranu ( znamo koliko turista dolazi u svaku destinaciju ), osigurati testiranje i u zračnim lukama, te moramo ojačati zdravstvene timove da mogu podnijeti veliki pritisak tj. veliki broj zahtjeva za testiranjem na dnevnoj bazi. Kao i naravno da rezultati testiranja budu gotovi što prije.

Također, važno je standardizirati cijenu testiranja da bude ista u cijeloj Hrvatskoj, kao i osigurati što manju cijenu, dapače, razmišljati i da subvencioniramo testiranje, kako bi turistima koji ostvaruju noćenje testiranje bilo besplatno. Zadnje, a isto tako element koji će igrati ključnu ulogu je da se turistički djelatnici cijepe.

Naravno prvi i glavni preduvjet za uspjeh sezone bit će jasno povoljna epidemiološka situacija u Hrvatskoj, kao i na emitivnim tržištima.

/ / / TURISTIČKI DJELATNICI ĆE SE CIJEPITI SREDINOM SVIBNJA. NAJVAŽNIJE JE DA NA TERENU BUDEMO SPREMNI

Vlada i Nacionalni stožer veću odgovornost u pripremi sezone stavio na županijske stožere koji se moraju koordinirati s turističkim sektorom

Načelnik Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Davor Božinović objavio je novu uputu lokalnim stožerima civilne zaštite posebno napravljenu kako bi se što kvalitetnije pripremila turistička sezona. Božinović je istaknuo kako su se svi stožeri civilne zaštite obvezni koordinirati s turističkim zajednicama koje djeluju na njihovom području te u suradnji s njima razmotriti koje mjere i aktivnosti je potrebno poduzeti kako bi njihovo područje bilo epidemiološki sigurna destinacija za njihove građane i turiste.

Malo je neozbiljno da punktove za testiranje turista definiraju turističke zajednice, jer to nije njihov posao niti ingerencija, nego bi županijski stožeri trebali donijeti tu odluku. Naravno u komunikaciji s županijskim turističkim zajednicama, kao i drugim partnerima.

Božinović je naglasio kako žele postići da se svi u sustavu zdravstvenom i turističkom koordiniraju, razmatraju aktualnu situaciju i ili samostalno ili kroz prijedlog mjera nacionalnom Stožeri pokušaju zaustaviti širenje virusa da što spremniji uđemo u novu sezonu te kako smatra da nije vrijeme da se donose horizontalne mjere, pogotovo u onim županijama koje su u povoljnoj epidemiološkoj situaciji.

Kad govorimo o regionalnom pristupu, prilično sam siguran da je on opravdan. Ušli smo u ovu fazu epidemije s minimalnim brojkama u nekim županijama. Znamo koliko nam je turizam važan. Zemlje će procjenjivati stanje u svim našim županijama, prema tome će donositi odluke o putovanjima u njih. Ovo je posao koji će struka raditi angažirano cijelo ljeto, zato nam je potrebna svijest svih institucija i građana” naglasio je dans Božinović te dodao kako će Hrvatska neke stvari oko covid-putovnica implementirati i prije nego što se donesu u EU. “Oni koji su ili preboljeli ili su cijepljeni ili imaju test koji je odobren u EU će moći ući u Hrvatsku” istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije Božinović.

Stožeri su pozvani da predlažu mjere jer oni najbolje znaju gdje se eventualno pojavilo žarište. To je i priprema za ono što će biti sastavni dio europske politike vezano za turističku sezonu, a to je regionalni pristup, kazao je Božinović te dodao da su se i lani borili da se Hrvatsku ne gleda kao cjelinu.

Tu se moram osvrnuti i na Re-open.eu platformu, gdje je Hrvatska i dalje podijeljena na dvije regije, a ne po županijama, što je naravno veliki problem i ne daje točnu sliku. Platforma služi kao glavna referentna točka za svakog tko putuje u EU jer su na njoj centralizirane i ažurirane informacije.

/ / / Re-open EU: Zašto je Hrvatska i dalje podijeljena na dvije regije, a ne po županijama? Hoće li napokon netko poslati dopis i reagirati?

S druge strane, postoji inicijativa, da se Hrvatska umjesto po županijama, podijeli na četiri regije. Kao što je napravljeno i na HUT Corona Region Tracker (Sjeverna obala (Istra i Kvarner), Južna obala (Dalmacija), Središnja Hrvatska (Zagreb i okolica) i Istočna Hrvatska.

Kako god, ne ulazeći u raspravu koji je model bolji – po županijama ili četiri regije, najvažnije je da netko iz Hrvatske reagira i da na Re-open.eu platformi nismo podijeljeni samo na dvije regije. Opet smo sami sebi najveći neprijatelji i sporo reagiramo.

Nacionalni stožer u pripremi sezone traži veću odgovornost županijskih stožera, no logistika i infrastruktura na terenu je ključna, a za to nam treba sinergija svih jasna komunikacija. Bez šumova u komunikaciji i s jasnim protokolima

Trenutni svi testni centri u Republici Hrvatskoj

Trenutno u Republici Hrvatskoj postoji 28 testnih centara koji provode RT-PCR metodom analizu prikupljenih uzoraka na COVID-19. Svi obrađeni uzorci upisuju se u nacionalnu platformu pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje koja je dostupna svim županijskim zavodima za javno zdravstvo.

U pojedinim gradovima i županijama u Hrvatskoj provodi se i epidemiološka mjera testiranja korištenjem brzih antigenskih testova, a više informacija dostupno je OVDJE.

Namjerno sam naglasio trenutnim testnim centrima, jer bi se isti trebali proširiti po cijeloj obali kako bi mogli testirati turiste koji se vraćaju nazad u svoju državu.

/ / / HOĆE LI HRVATSKE ZRAČNE LUKE OMOGUĆITI TURISTIMA TESTIRANJE NA COVID19?

Osam punktova za testiranje u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Na nedavno održanom 6. Forumu obiteljskog smještaja Splitsko-dalmatinske županije, istaknuto je kako će u Županiji biti osam punktova za testiranje.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije prim. dr. sc. Željka Karin apelirala je na poštivanje i pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Punktovi za testiranje će biti na Braču, Hvaru, Visu, u Makarskoj, Imotskom, Trogiru, Sinju i Splitu. U Splitu je uvijek otvoren punkt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, za mjesec dana ćemo morati izmjestiti punkt koji je sada u trajektnoj luci zbog kruzera, a razgovaramo i o punktu u Zračnoj luci Split’‘, rekla je Karin. Na istom tragu, čekamo poteze i drugih županija da poslože teren i komuniciraju punktove za testiranje turista.

Kao što govorim od početka covid krize, percepcija sigurnosti i komunikacija igrat će ključnu ulogu. Iako turistička sezona ovisi o epidemiološkoj situaciji u cijeloj Europi ili našim glavnim emitivnim tržišta, kao i kod nas, mi sami moramo sve posložiti i biti apsolutno spremni za otvaranje granica.

Foto: Unsplash

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN