Najavljen Advent u Zagrebu. Ulaganje od 5,5 milijuna kuna, turistička potrošnja preko 500 milijuna kuna

Najbolji Advent u Europi počinje u subotu 30. studenog i trajat će, zajedno sa novogodišnjim događanjima, do 7. siječnja 2020. godine, najavljeno je danas na konferenciji za medije. Samo „zagrijavanje“ kreće već u...

Najbolji Advent u Europi počinje u subotu 30. studenog i trajat će, zajedno sa novogodišnjim događanjima, do 7. siječnja 2020. godine, najavljeno je danas na konferenciji za medije.

Samo „zagrijavanje“ kreće već u četvrtak, 28. studenog, period koji će se iskoristiti za zadnje ušminkavanje i usklađivanje svih detalja i nedostataka, koji su sastavni dio svake velike manifestacije, a svečano otvorenje održat će se tradicionalno u subotu, 30. studenog, u poslijepodnevnim satima.

Glavni motivi ovogodišnjeg Advenat u Zagrebu biti će: Orašar i hrvatska baština, ekologija i održivost te pristupaćnost za osobe s invaliditetom, najavila je direktorica TZGZ, Martina Bienenfeld.

Tako će svi izlagači u sklopu manifestacije papir zamijeniti plastiku, te će biti postavljene prijenosnice za osobe s posebnim potrebama kako bi bio olakšan prelazak preko raznih elektrinih kablova, koji su sastavni dio svih manifestacija.

Uz tradicionalne lokacije koje će ponovo zasjati ove godine, Turistička zajednica grada Zagreba s partnerima pripremila je i nove programe za brojne posjetitelje i građane. Tako će se kao nova lokacija predstaviti Filmski Advent na Tuškancu u sklopu kojeg će se u kinu Tuškanac prikazivati božićni filmovi za sve uzraste, a tu je i Advent kod HNK koji će imati u potpunosti novu scenografiju i koncept. Novost je prigodno uređenje prolaza Oktogon, a i ostale lokacije će biti ukrašene hrvatskim tradicijskim ukrasima i Orašarima, u skladu s ovogodišnjom adventskom temom.

Poseban naglasak i ove godine stavljen je na kulturna događanja koja će nas na najljepši mogući način uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića. Naime, za vrijeme Adventa u Zagrebu održat će se čak jedanaest različitih prigodnih glazbenih festivala, a to su: Adventske razglednice, Advent pod Lanternom, Večeri s Brahmsom, Adventfest u Katedrali, Advent Classic Fest, Festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu, Koncerti u crkvi sv. Katarine, Koncertni program Zagrebačkih solista za Advent u Zagrebu, Advent u župi sv. Blaža, S božićnih balkona Zagrebu i Božić s klincima. Tu su, naravno, i HNK u Zagrebu, Hrvatski glazbeni zavod i KD Vatroslav Lisinski koji u prosincu nude bogat repertoar, a Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatski povijesni muzej i Muzej grada Zagreba organizirat će prigodne izložbe i programe. Posebna suradnja ostvarena je i s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske koje će, 10. prosinca, dovesti švedski profesionalni zbor na Advent u Zrinjevcu i Advent u Maksimiru kako bi obilježili blagdan sv. Lucije.

Ulaganje od 5,5 milijuna kuna, turistička potrošnja preko 500 milijuna kuna

Advent in Zagreb 2018 TZGZ Zagreba / Autor: Julien Duval

Ove godine u Advent u Zagrebu uložit će se oko 5,5 milijuna kuna, kako kroz organizaciju same manifestacije, tako i kroz online i offline promociju, istaknula je Bienenfeld. Procijene govore kako je prošli Advent u Zagrebu generirao preko 500 milijuna kuna potrošnje, a ove godine se očekuje i nastavak trenda rasta turističke potrošnje u sklopu Adventa u Zagrebu, sukladno rastu posjetitelja. I to je najbolji dokaz tezi kako organizacija manifestacija nije trošak nego investicija.

Prošle godine zabilježen je porast od 10% u dolascima i 15% u noćenjima. Naime, prema podacima TZGZ, u prosincu 2018. godine, zabilježeno je 122.780 dolazaka i 231.875 noćenja, dok je u prosincu 2017. godine, zabilježeno je 111.429 dolazaka i 201.734 noćenja.

Sve novosti, servisne informacije o parkingu i posebnim ZET-ovim linijama, kao i detalji pojedinih programa dostupni su na internet stranicama Adventa u Zagrebu.

Naslovna fotografija: Advent in Zagreb 2017 TZGZ Zagreba / Autor: Julien Duval

Povezane vijesti: