Najavljeni 5. Rimski dani u Vinkovcima

Peti po redu Rimski dani, koji će i ove godine okupiti veliki broj sudionika, održat će se 26. i 27. svibnja 2017. Vinkovci, nazivani još i Colonie Aurelie Cibalae,...

Peti po redu Rimski dani, koji će i ove godine okupiti veliki broj sudionika, održat će se 26. i 27. svibnja 2017.

Vinkovci, nazivani još i Colonie Aurelie Cibalae, imali su značajnu ulogu u povijesti kao grad u kojem su rođeni braća Valentinijan I. i Valens, jedini rimski carevi na području današnje Hrvatske. Rimski dani svake godine privlače mnogobrojne posjetitelje, koji za vrijeme trajanja manifestacije, imaju priliku svjedočiti vjernom prikazu povijesti, načina života i utjecaja Rima na područje grada Vinkovaca. Manifestacija od koje organizatori, ali ne samo oni, očekuju puno više u budućnosti.

Grad planira razvijati manifestaciju, jer u njoj ima potencijala da postane poput Vinkovačkih jeseni. Rimski dani mogu dodatno doprinijeti turističkom razvoju grada Vinkovaca, a i prepoznavanju naše bogate povijesti kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Manifestacija je značajna i stoga što u nju uključujemo djecu i školarce kako bi od malih nogu učili o bogatoj povijesti svoga grada, te kroz ovaj svojevrsni living history program doživjeli tu zanimljivu rimsku povijest naših Cibala. Pozivam sve da se uključe i obogate program kako bi građani mogli uživati dva dana u ovoj manifestaciji“ – najavio je vinkovački zamjenik gradonačelnika Ivan Bosančić.

Prošle godine, po prvi puta se u organizaciju Rimskih dana uključila i gradska tvrtka Promo Cibalae, a pomak nabolje u programskom smislu nije ostao nezamijećen “Tvrtka Promo Cibalae će se i ove godine pobrinuti za obogaćivanje sadržaja. Pozivamo sve ugostitelje, ali i obrtnike koji izlažu suvenire ili se na bilo koji način bave izradom rukotvorina da nam se jave, jer uskoro će izaći Javni poziv. Želimo ovu manifestaciju približiti gospodarstvenicima, ali i građanima koji će konzumirati taj program. Vjerujemo da je to pravi put  da od ove manifestacije napravimo jednu veliku manifestaciju kao što su Vinkovačke jeseni” naglasila je direktorica tvrtke Promo Cibalae, Mirjam Jukić.

Inače, Vinkovci osim što su najstariji grad u Europi tj. kontinuirano naseljeni preko 8.300 godina te što je u Vinkovicima pronađen i najstariji europski kalendar, imaju tu čast da su u Vinkovicma rođena dva rimska cara. Osim činjenice da su već prvom polovicom 2. stoljeća Colonia Aurelia Cibalae, povjesni naziv Vinkovaca za vrijeme Rima, bile kršćanska biskupija i da su nam poznata imena jednog od biskupa (Euzebije (?-258.)) i jednog od pisara (Polion(?-304.)), najvažniji ljudi rođeni u Cibalama su Valentinijan (364.-375.) i Valens (364.-378.), braća i jedini rimski carevi rođeni na području današnje Hrvatske.

Prema riječima direktorice Turističkog ureda TZ grada Vinkovaca, Martina Matković, Rimski dani će se održavati pod motom “Koliko je Cezara dovoljno da se osvoji Panonija? Barem tri!” “Svakako imamo jako puno mogućnosti mnogobrojne povijesne činjenice iskoristiti za promidžbu našega grada kao jedinstvenog mjesta s bogatom poviješću. Nastojimo program obogatiti sadržajima ugostitelja i obrtnika, ali i kulturnim sadržajima kojima želimo što vjernije prikazati to rimsko razdoblje” istaknula je direktorica Matković.

No vratimo se nakratko motu petih Rimskih dana, o kojem je više riječi rekao kustos u Gradskom muzeju Vinkovci, diplomirani arheolog Hrvoje Vulić idejni tvorac manifestacije. “U osvajanju Panonije sudjelovao je jedan aktivni i dva buduća Cezara. Dakle, trebala su čak tri cara da osvoje Panoniju. Naime, panonska plemena su se pokazala kao vrlo žilav zalogaj. Dugoročno su ipak asimilirana u Rimsko carstvo, a posljedica toga je da u četvrtom stoljeću imamo niz careva koji dolaze iz ovog područja”  objasnio je Vulić i dodao kako će za Rimske dane zainteresirani građani moći posjetiti lokalitet Kamenica.

Radi se o jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta uopće  u kontinentalnoj Hrvatskoj. Na lokalitetu je bila izgrađena velika bazilika zajedno s nizom grobova, a na tom mjestu je spaljen sveti Polion“ ističe Vulić koji sa Gradskim muzejom brižno oblikuje sadržaje manifestacije kako bi bili točna prezentacija bogate povijesti ovog kraja.

Povezane vijesti: