Ekomuzej Međimurje malo

Najsuvremeniji interaktivni postav u ovom dijelu Europe – “Ekomuzej Međimurje malo”

U Međimurskoj županiji otvoren je prvi ekomuzej u regiji koji okuplja najzanimljivije turističke atrakcije najuspješnije destinacije kontinentalnog turizma. Odgovore na brojna pitanja vezana uz turističku ponudu Međimurja od sada...

U Međimurskoj županiji otvoren je prvi ekomuzej u regiji koji okuplja najzanimljivije turističke atrakcije najuspješnije destinacije kontinentalnog turizma.

Odgovore na brojna pitanja vezana uz turističku ponudu Međimurja od sada posjetitelji i turisti mogu saznati u najsuvremenijem multimedijalnom i interaktivnom postavu u ovom dijelu Europe – Centru za posjetitelje “Ekomuzej Međimurje malo”.

U hrvatskim okvirima, ekomuzej je inovativni koncept očuvanja, zaštite i turističke interpretacije baštine, a njegova organizacija na području cijele jedne županije je prvi takav projekt u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe. Cijeli projekt organizacije Ekomuzeja obuhvaća izgradnju i opremanje 15 centara za interpretaciju širom Međimurske županije, kao i središnjeg Centra za posjetitelje u Čakovcu ukupne vrijednosti od preko 70 milijuna kuna.

Ekomuzej ujedinjuje najvažnije vrijednosti Međimurja – popevku, arheološku i sakralnu baštinu, mlin na Muri, ispiranje zlata na Dravi, Stari grad Zrinskih, prirodnu baštinu, kulturu vina, tradicionalnu međimursku gastronomiju, život i djelo dr. Rudolfa Steinera, sport i rekreaciju.

Suvremeni gost danas želi doživjeti destinaciju onakvom kakva ona zaista jest, njenu prošlost i sadašnjost, želi kušati njena gastronomska bogatstva, uživati u prirodnim ljepotama, slušati autohtonu glazbu i upoznati navike lokalnog stanovništva, a Ekomuzej Međimurje malo obuhvaća sve ono što Međimurje kao turistička destinacija može ponuditi.

Središnji Centar za posjetitelje smješten je u prostorijama Turističke zajednice Međimurske županije i zamišljen je kao “visitor” centar koji posjetiteljima daje osnovne najvažnije informacije o Međimurju te ih potiče da istraže kulturnu, povijesnu i tradicijsku baštinu na izvornoj lokaciji. Stoga će, zahvaljujući fragmentiranom muzeju, turisti moći posjetiti lokacije koje do sada nisu bile turistički dovoljno prepoznate, poput budućeg Centra “Hiža Međimurske popevke” u Donjoj Dubravi ili Arheološkog parka Nekropola u tumulima u Goričanu.

“Struka će na licu mjesta interpretirati materijalnu i nematerijalnu kulturnu i prirodnu baštinu. Organiziran je sustav posjećivanja, provode se edukacije lokalnog stanovništva koja će na kvalitetan način prezentirati sadržaj, a u konačnici će lokalna zajednica imati direktnu ekonomsku korist od centara” – pojasnio je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Međimurska županija je još 2016. godine u okviru Masterplana razvoja turizma do 2020. godine, kao jedan od strateških imidž projekata, zacrtala razvoj ekomuzeja. Njegovom organizacijom međimurski turizam dobiva prepoznatljiv kulturno turistički proizvod i snažan brend jer su u zapadno europskim zemljama ekomuzeji cijenjeni, prepoznatljivi i visoko konkurentni dio turističke ponude.

Da su Međimurci svjesni vrijednosti svoje baštine, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši kako žele bogatstvo Međimurja sačuvati za nove generacije, ali i predstaviti što većem broju ljudi. “Važnost Ekomuzeja je i u tome što ujedinjuje turističke zajednice, lokalnu vlast, sve dionike u turizmu, ali i lokalno stanovništvo i poduzetništvo. Međimurske ruke i međimursko znanje važan su segment razvoja muzeja jer su sve multimedijalne i grafičke sadržaje osmislili i realizirali upravo Međimurci. Ovdje se možemo uvjeriti kako je Međimurje doista zelena oaza u srcu Europe”, rekao je Posavec.

Uz to što je koncept Ekomuzeja jedinstven, jedinstvena su i tehnološka rješenja koja nudi – virtualna stvarnost spojena je s materijalnim, odnosno kroz elemente virtualne stvarnosti ostvaruje se kontakt s prostorom muzeja. Ukupna vrijednost uređenja središnjeg Centra za posjetitelje u Čakovcu je 2.170.375 kuna, od čega je Međimurska županija izdvojila 1.262.125 kuna.

Međimurje iz godine u godinu opravdava titulu najuspješnije kontinentalne turističke destinacije i podiže letvicu izvrsnosti na svim područjima, a projekt “Ekomuzej Međimurje malo” samo je dio velikih ulaganja u turizam pred kojima se nalazi Međimurska županija.

Nakon što je tijekom prošle godine otvoren jedinstveni Centar za posjetitelje “Med dvemi vodami” u Križovcu koji predstavlja zaštićenu prirodnu baštinu Međimurja, uskoro će se otvoriti Matulov grunt, edukacijsko-istraživački centar u Frkanovcu, a kraju se privodi najveće ulaganje u kulturnu baštinu Međimurja, rekonstrukcija fortifikacije Starog grada Čakovec.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN