Nakon tri godine obnove i uređenja, Medvedgrad ponovno otvara svoja vrata posjetiteljima

Završena je obnova starog grada Medvedgrada, koji će krajem ovog mjeseca biti i otvoren za posjetitelje. Naime, Javna ustanova Park prirode Medvednica od 2018. godine provodi EU projekt “Poboljšanje...

Završena je obnova starog grada Medvedgrada, koji će krajem ovog mjeseca biti i otvoren za posjetitelje. Naime, Javna ustanova Park prirode Medvednica od 2018. godine provodi EU projekt “Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica”, čiji je cilj uspostaviti održivo korištenje prirodne baštine kroz otvaranje Centra za posjetitelje Medvedgrad i pripadajućih sadržaja s ciljem doprinosa održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Završetkom EU projekta u vrijednosti određenoj Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. na maksimalno 37.726.252,75 kuna, obnovljeno i uređeno zaštićeno kulturno dobro srednjovjekovni plemićki grad Medvedgrad, postao je Centar za posjetitelje Medvedgrad s nekoliko funkcionalnih cjelina.

U Južnoj kuli uređen je prikaz prirodnih i kulturnih vrijednosti Parka prirode Medvednica u svrhu edukacije posjetitelja o vrijednostima i važnosti zaštićenog područja. Bogata povijest Medvedgrada i samog Parka pod nazivom “Začarana povijest” prikazana je u središnjem dijelu Velikog palasa, u kojem je i novoopremljeni prostor multifunkcionalne dvorane i suvenirnice. Mali palas sadrži muzejsku izložbu “Tajne drevne planine” koja uključuje prikaz srednjovjekovne smočnice i kazalište sjena.

Provedbom EU projekta izvršene su i ostale zahtjevne projektne aktivnosti koje su doprinijele ostvarenju cilja zaštite, valorizacije, edukacije i promicanja održivog upravljanja odredištem prirodne baštine, zaštite kulturnog i prirodnog nasljeđa na području Parka prirode Medvednica, čineći ga pritom prepoznatljivim turističkim odredištem koje doprinosi društveno-gospodarskom razvoju.

Osim građevinskih i arhitektonskih radova, izrađeni su i neki od temeljnih dokumenata za upravljanje, kao što su strategija razvoja biciklizma, s pripadajućim akcijskim planovima, strategija upravljanja posjetiteljima, brendiranje Centra za posjetitelje, marketing plan, priručnik sigurnosti centra za posjetitelje, što je uključivalo suradnju s HGSS-om, markiranje osam biciklističkih staza, postavljanje informativnih edukacijskih ploča, ali i obilježavanje pristupa do Medvedgrada, nabavu električnih bicikala, dizajniranje i izradu igračaka, kreiranje edukativnih radionica…

“Otvaranjem Centra za posjetitelje Medvedgrad, Hrvatska dobiva jedan novi ekološki, turistički i gospodarski sadržaj”, naglasila je Marina Popijač, ravnateljica Parka prirode Medvednica, koja je dodala kako se službeno otvorenje Centra za posjetitelje Medvedgrad planira za petak, 22. listopada, a za posjetitelje će biti otvoren od 23. listopada u vremenu od 9:00 do 16:00 sati.

Fotografije: Park prirode Medvednica


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN