Napokon sinergija! 10 skupina turističkih zajednica diljem Hrvatske predalo zahtjev za udruživanjem

U Ministarstvu turizma danas je održana prva sjednica Povjerenstva za udruživanje turističkih zajednica, osnovanog temeljem novog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, kako bi se raspravljalo o...

U Ministarstvu turizma danas je održana prva sjednica Povjerenstva za udruživanje turističkih zajednica, osnovanog temeljem novog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, kako bi se raspravljalo o 10 skupina turističkih zajednica koje su podnijele zahtjev za suglasnošću za udruživanje. 

Napokon sinergija. To je jedini put ka tržišnom razvoju – brendiranje regija, a pogotovo otoka kao jedne turističke destinacije.

Povjerenstvo u vezi s udruživanjem turističkih zajednica tako je danas razmatralo prijedloge za udruživanje Turističke zajednice Gorskog Kotara koja obuhvaća gradove i općine Brod Moravice, Čabar, Delnice, Fužine, Lokve, Mrkopalj, Ravnu Goru, Skrad i Vrbovsko, Virovitički prsten koji obuhvaća općine Lukač, Spišić Bukovicu i Gradinu te Turističku zajednicu Općine Pitomača i Suhopolje te Grad Virovitica i Moja lijepa Slavonija kraj Save koja obuhvaća turističke zajednice gradova Slavonski Brod, Nova Gradiška, Županja, turističke zajednice općina Babina greda i Oriovac, te općine Bošnjaci, Cerna, Davor, Drenovci, Gornja Vrba, Gradište, Gunja, Klakar, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Stara Gradiška, Štitar i Vrbje.  

Nadalje, povjerenstvo je razmatralo dostavljene zahtjeve za udruživanje za Turističku zajednicu grada Cresa i Malog Lošinja koja obuhvaća turističke zajednice gradova Cresa i Mali Lošinj, Turističku zajednicu Crikveničko-vinodolske rivijere koja obuhvaća turističke zajednice gradova Crikvenice i  Novog Vinodolskog te Turističku zajednicu Vinodolske općine, Riječki prsten koji obuhvaća turističke zajednice gradova Rijeke, Bakra, Kastva, Kraljevice te turističke zajednice općina Čavle, Jelenje, Kostrena i Viškovo, za Rivijeru Poreč koja obuhvaća Turističku zajednicu Grada Poreča, turističke zajednice općina Tar-Vabriga, Kaštelir-Labinci, Vižinada i Višnjan, Turističku zajednicu otoka Paga koja obuhvaća turističke zajednice gradova Novalje i Paga, Turističku zajednicu mjesta Stara Novalja, turističke zajednice općina Kolan i Povljana, Turističku zajednicu otoka Murtera koja obuhvaća turističke zajednice općina Murter-Kornati i Tisno te turističke zajednice mjesta Betina i Jezera te Turističku zajednicu otoka Hvara koja obuhvaća turističke zajednice gradova Hvara i Starog Grada te turističke zajednice općina Jelsa, Sućuraj i  Turističku zajednicu mjesta Vrboska.

Cappelli: Destinacije u Hrvatskoj ne možemo više promatrati kao jedno mjesto

Foto: MINT

Ova Vlada donijela je niz zakonodavnih promjena koje su u skladu s globalnim trendovima te koje omogućavaju veću efikasnog turističkog sustava, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli povodom održavanja sjednice povjerenstva te dodao: “Iznimno mi je drago što su potencijale i prednosti toga prepoznale i brojne turističke zajednice koje će zajedničkim radom moći još kvalitetnije raditi na razvoju turističkih proizvoda i promotivnim aktivnostima. Destinacije u Hrvatskoj ne možemo više promatrati kao jedno mjesto, turizam nadilazi administrativne granice i zato smo napravili zakonodavne izmjene kako bi omogućili zajedničko predstavljanje i razvoj destinacija koje iako su posebne na svoj način, čine jednu cjelinu, odnosno zaokruženu turističku priču.“

Kao što znamo, temeljem Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma koji je usvojen u svibnju 2019. godine, sustav turističkih zajednica preustrojava se, između ostalog, na način da se potiče udruživanje turističkih zajednica kao i njihovog osnivanja za područje više jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave kroz dodjeljivanje financijskih sredstava u cilju zajedničkog razvoja turističkog proizvoda i promocije destinacije. U tu svrhu temeljem zakona osnovan je i Fond za udružene turističke zajednice u koji se slijevaju sredstva iz uplaćene turističke pristojbe i članarine.

Važno je za istaknuti kako je u novom zakonu moguće novo projektno udruživanje, ali bez osnivanja nove turističke zajednice, bez novog zapošljavanja, bez novih ureda i novih materijalnih troškova, dok sve troškove nove turističke zajednice područja snose već postojeći TZ-ovi. 

Ovo je prvi važan korak, preduvjet i forma, a tek sada slijedi pravi kvalitetni sadržaj. No ono najvažnije je da postoji napokon svijest da je potrebna sinergija i udruživanje tj. definiranje jednog turističkog brenda.

 Želite li rast i razvoj ili ne?

To je glavno pitanje, jer rasti i razvijat će se upravo oni koji teže ka tržišnom razvoju, koji su proaktivni, kreativni , inovativni i oni koji će se udružiti. Svi se borimo za pažnji i svakog gosta na globalnoj tržišnoj utakmici. Ili igrate igru ili ne, nemojte kasnije kukati ako ne želite tržišni razvoj. Sve je na vama, jer upravo destinacije same u konačnici razvijaju turizam u svom dvorištu, a ne MINT ili HTZ ili netko treći. Svaka turistička destinacija mora jednostavno preuzeti odgovornost i pokrenuti se. Nemojte ostati sami na klupi, kako sugerira naslovna fotografija, jer stagnacijom ustvari gubite korak spram konkurencijom i stvara se sve veći i veći jazz. To je pitanje isključivo tržišnog razvoja!

Nadam se kako će ova pozitivan primjer slijediti i druge destinacije / regije, a pogotovo otoci, jer apsolutno nema niti jednog argumenta za postojeće stanje i preko 300 turističkih “brendova” u Hrvatskoj.

Bredniranje regija je imperativ.

Naslovna fotografija: Zkittler, Pixabay.com


Povezane vijesti: