Nascar se vraća ove godine na grobničku stazu. Jeste spremni?

Prošla godina je usprkos svemu, bila povijesna za hrvatski automobilizam. Hrvatska je dobila priliku da bude domaćin WCR-a i NASCAR GP-a. Prilika koju je više nego fenomenlano iskoristila jer smo...

Prošla godina je usprkos svemu, bila povijesna za hrvatski automobilizam. Hrvatska je dobila priliku da bude domaćin WCR-a i NASCAR GP-a. Prilika koju je više nego fenomenlano iskoristila jer smo opravdali očekivanja, dapače čak ih i nadmašili, te kao nagradu dobilo smo potvrdu domaćinstva u narednim godinama za Nascar i WRC u Hrvatskoj.

Lijep primjer naše izvrsnoti u organizaciji, produkcji i ukupnoj izvedbi te kako iskoristiti ovakvu priliku koja se ne događa tako često. Tako se Hrvatska u jednoj godini, pozicionirala na europskom tlu kao nova sportsko-turistička destinacija automobilizma.

“Jako smo sretni s postignutim dogovorom oko dugoročne suradnje s Automotodromom Grobnik. Pronašli smo fantastično mjesto za NASCAR GP. Nalazi se uz more, na predivnoj hrvatskoj „rivijeri“, staza je jako lijepa i vozači su bili jako zadovoljni s njom. U zaposlenicima Automotodroma Grobnik pronašli smo vrlo motivirane, predane partnere. Izvrstan je interes za NASCAR utrke u tom području i svi su sjajno surađivali kako bi tamo organizirali prvu NASCAR utrku. Jugoistočni dio Europe je za nas novo područje koje tek otkrivamo i definitivno smo našli novi dom u Hrvatskoj za EuroNASCAR. Također, želimo surađivati s lokalnim federacijama i drugim partnerima u cilju razvoja vozača iz regije, postoje mnogi talenti koje samo trebamo otkriti. Ovo je vrlo pozitivan korak za budućnost” izjavio je nakon utrke Jerome Galpin, predsjednik Nascar Euro Seriesa.

Kalendar utrka za 2021. godinu

Nadam se da nas druge godine pandemija neće prisiliti da objekt opet moramo zatvoriti za javnost, jer interes publike postoji. Ova manifestacija, osim iz gledišta sporta, može dati značajan doprinos u razvoju hrvatskog automobilizma ali i turističkog sadržaja.” dodao je član Uprave Automotodrom Grobnik Robert Žiković

Ovakve TOP globalne manifestacije svakako su izvrstan motiv dolaska u Hrvatsku. Radi se o milijunima zaljubljenika u oktanski sport, kao i što veliki broj posjetitelja prati Formulu 1 ili sportska događanja ili Ultra festival po cijelom svijetu. Motiv dolaska koji osim same utrke, daje nam priliku da impresioniramo turiste te im damo dodatni motiv da se vrate, ovaj put u ulozi pravog turista. Dakle, svakako možemo govoriti i kako su ovakvi globalni spektakli i u svojevrsnoj ulozi medija, medij koji je puno više od same utrke.

Također, generiraju veliku turističku potrošnju, a koja se dispenzira na mnoge industrije, od raznovrsnosti same tehničke organizacije, smještaja, ugostiteljskih objekata, prijevoza itd… 

/ / / BUDNI SANJAJMO I MOŽDA DOŽIVIMO WRC U HRVATSKOJ

/ / / SLUŽBENO JE! HRVATSKA DOMAĆIN NASCAR GP-A SLJEDEĆE TRI GODINE

Upravo mogu potvrditi gore navedeno kroz svoje iskustvo Formule 1 u Budimpešti ( Mađarsks ) koje bilo nedavno održano. Usprkos pandemiji, naravno uz covid potvrdu ( prije utrke svi su morali pokazati dokaz o cijeplenje ili da si prebolio kako bi validirao kupnjenu kartu, a bez koje nisi mogao ući na stazu – Hungaroring ) utrka je okupila oko 110.000 gledatelja, a koji su kroz tri do pet dana bili smješteni u Budimpešti.

Jedan dio dolazi na samu utrku, no također veliki dio gledatelja dolazi i na kvalifikacije. Znamo i kako postoji cijela “vojska” gledatelja koja prati Formula1 ludnicu po cijelom svijetu. Također, upravo utrka u Mađarskoj je tradicionalno jedna od utrka na koju dolaze hrvatski gledatelji. A tome su se prilagodile i hrvatske putničke agencije koje nude razne programe organizaranja odlaska na utrke Formule 1.

Budni sanjamo da se i Formula1 jednog dana održi u Hrvatskoj. Itekako ta priča drži vodu. Uskoro više na tu temu.

Kada gledamo pozitivan utjecaj WRC-a u destinaciji, možemo usporediti 2019. godinu kao referentnu. Tako je 2019. godine utrke WRC-a pratilo 836 milijuna gledatelja uz 4.3 milijuna gledatelja uz staze. Studije pokazuju da je izravna potrošnja pratitelja, organizacije i timova tijekom Relija u Portugalu 2019. premašila 73 milijuna eura.  Naravno, pozitivan utjecaj je još puno širi.

Usporedbe radi, NASCAR u Europi možemo komparirati s Formulom 1, dok je WRC nakon Formule 1 najgledaniji oktanski sport svijeta. Sve se vrti oko Formule1 koja je postavila standarde.

Zaključno, da ponovim, radi se o TOP europskim manifestacijama, te bez obzira što su se spomenute utrke održale u godini pandemije, te samim time logično nisu polučile iste efekte, sigurno kako će od 2022. godine svijet početi živjeti “normalno” tj. živjeti s prisustvom koroavirusa. Upravo je prije dan-dva Danska za lokalno stanovništvo ukinula sve mjere, te se na prvom koncertu okupilo preko 50.000 ljudi.

Uključite se i postanite partneri. Karte su već u prodaji. Tako se produžuje turistička sezona.

Foto: Automotodrom Grobnik

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN