Nastavak edukacijskih aktivnosti kroz projekt "Zlatna Slavonija Eno&Gastro"

TZ Požeško-slavonske županije već drugu godinu zaredom provodi niz edukacijskih aktivnosti za ugostitelje, vinare i vlasnike kušaonica

Autor:  HrTurizam.hr

14. listopada 2023.

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije već drugu godinu zaredom provodi niz edukacijskih aktivnosti za ugostitelje, vinare i vlasnike kušaonica kroz projekt "Zlatna Slavonija Eno&Gastro" u suradnji sa chefom Brankom Ognjenovićem i sommelierom Darkom Lugarićem.

U tjednu od 9. do 13. listopada, chef Ognjenović je unutar ovog projekta održao dvodnevna poslovna savjetovanja u ugostiteljskim objektima Zlatni Lug i Schön blick. Tijekom ovih savjetovanja, radio je s vlasnicima i osobljem ugostiteljskih objekata na poboljšanju njihove ponude i kreiranju novih jela, uključujući jela prilagođena osobama s posebnim prehrambenim potrebama.

Sommelier Darko Lugarić u prostoru Kutjeva d.d. održao je dvije edukacije/radionice za vinare i vlasnike kušaonica. Na prvoj radionici na temu Pjenušava vina regije u korelaciji s ostalim pjenušavim vinima Hrvatske napravila se usporedba stilistike pjenušavih vina Slavonije s relevantnim pjenušcima Plešivice, Istre, Kvarnera i Dalmacije. Zaključak radionice je da iako je Slavonija poznata pretežito po proizvodnji bijelih, a sve više i crnih vina, ponuda pjenušaca ne zaostaje za drugim regijama.

Zlatna slavonija eno gastro branko ognjenovic tz pozesko slavonske zupanije

Zlatna slavonija eno gastro darko lugaric tz pozesko slavonske zupanije

Druga radionica za vlasnike kušaonica na temu Unapređenje ponude kušaonica u kvaliteti ponude bila je podijeljena u dva dijela. Teorijski dio bazirao se na pravilnom odabiru vina i redoslijedu posluživanja istih te na paketima ponuda u smislu količine vina i hrane. Zatim je uslijedilo sljubljivanje hrane i vina u kušaonicama. Chef Branko Ognjenović pripremio je nekoliko jela koja se mogu pripremiti uz degustaciju u kušaonicama:

  • Namaz od patlidžana
  • Namaz od graha i karameliziranog luka
  • Kanape od ajvara i čvaraka s masti
  • Interpretacija tortilje s bučinim sjemenkama, ajvarom, čvarcima i bučinim uljem
  • Pohana piletina s majonezom na krekeru.

Projekt se nastavlja daljnjim održavanjem poslovnih savjetovanja i vinskih radionica za ugostitelje i vinare s područja Zlatne Slavonije.

Izvor i foto: Turisstička zajednica Požeško-slavonske županije

Autor:  HrTurizam.hr

14. listopada 2023.