Darko Lugarić: Graševina govori sve jezike i ravnopravno može stajati uz najpoznatija svjetska vina

Autor:  HrTurizam.hr

16. studenoga 2024.

Petom vinskom radionicom u sklopu projekta Zlatna Slavonija Eno&Gastro, završen je ovogodišnji ciklus edukacija u Požeško-slavonskoj županiji, poznatoj po iznimnim graševinama.

Radi se po meni jednim od najboljih projekata u Hrvatskoj u domeni strateškog razvoja destinacije. 

Otkriti razlike u graševinama s različitih terroira od Bregovite Hrvatske preko najpoznatijih kutjevačkih do podunavskih, doživjeti raskoš stilistike ove sorte od pjenušca, svježih i odležanih vina pa do onih slatkih, odgonetnuti mikrolokaciju, godište, čak i etiketu – sve na slijepo.

Rukavica je bačena i to u epicentru graševine, u Požeško-slavonskoj županiji! Veliki je to izazov i za one najiskusnije, no i najbolji način da se u potpunosti doživi ova najzastupljenija hrvatska sorta. 

Vinske edukacije darko lugaric1 autor stiglic izvor tz psz

Ovo najbolje zna sommelier i vinski stručnjak Darko Lugarić, voditelj vinskih radionica u sklopu projekta „Zlatna Slavonija Eno&Gastro“, koji pred sudionike – vlasnike vinarija i kušaonica, ugostitelje, konobare i kuhare u Požeško-slavonskoj županiji - nije postavio nimalo lagan zadatak.

Upravo je u tome čar, kad se u društvu sommeliera ovakvog kalibra otvore nove spoznaje i otkrivaju neki novi okusi i nijanse u omiljenim graševinama. Graševina govori sve jezike i zahvaljujući različitim stilistikama može se sljubiti uz vrlo različita jela i ravnopravno stajati uz najpoznatija svjetska vina“, rekao je vinski ekspert Darko Lugarić govoreći o najtraženijoj sorti Zlatne Slavonije.

Pandam graševini u crnim vinima?

A tijekom pet ovogodišnjih radionica letvica je podignuta vrlo visoko pa se osim o karakteristikama i različitim terroirima graševine raspravljalo i o cjenovnim razredima bijelih i crnih sorti, ali i nekim drugim sortama koje se također njeguju u Hrvatskoj i daju izvrsne rezultate. 

Ključna je interakcija i izražavanje mišljenja, a napredak kroz radionice itekako je vidljiv. Fokus je, naravno, na graševini koja je odredila vinsku priču Požeško-slavonske županije i predstavlja „sidro“ bijelog sortimenta. Pitanje o „sidru“ za crne sorte u Slavoniji nema jednoznačan odgovor. Na radionicama se pokazalo da je izvrstan crni pinot, ali tu su i vrhunski cabernet sauvignon, syrah, merlot i cabernet franc“, ističe Lugarić.

Autentična priča Zlatne Slavonije

Vinske edukacije15 autor stiglic photo 25

Projekt „Zlatna Slavonija Eno&Gastro“ osmislila je i već ga četvrtu godinu provodi Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, a svake godine zanimanje vlasnika vinarija i kušaonica, ugostitelja, konobara i kuhara sve je veće. 

„Projekt smo osmislili s ciljem isticanja jedinstvene vinske i gastronomske ponude Požeško-slavonske županije, poznate prvenstveno po vrhunskim graševinama. Kroz ovaj projekt kontinuirano ulažemo u kvalitetu ponude i na taj način gostima pružamo autentični doživljaj Zlatne Slavonije, uživanje u lokalnim specijalitetima i kulturi koja nas čini prepoznatljivima,“ izjavila je Maja Jakobović, direktorica TZ Požeško-slavonske županije.

Foto: Stiglic Photo, izvor TZ Požeško-slavonske županije

Autor:  HrTurizam.hr

16. studenoga 2024.