Vrhunska vina, kanapei i carpaccio na slavonski način. Zlatna Slavonija spremna za gurmanski iskorak

Kako tradicionalna jela ne oteti zaboravu, ali ih prezentirati na moderan način, koja im vina pridružiti kako bi užitak bio maksimalan, a sve to uz po...

Autor:  HrTurizam.hr

16. studenoga 2023.

Kako tradicionalna jela ne oteti zaboravu, ali ih prezentirati na moderan način, koja im vina pridružiti kako bi užitak bio maksimalan, a sve to uz poštivanje zero waste načela, okosnica je edukativnih radionica koje je poznati chef Branko Ognjenović održao za vlasnike restorana, kuhare i konobare u Požeško-slavonskoj županiji. 

Poznati chef Branko Ognjenović pokazao je kako servirati slavonsku tradiciju u modernom ruhu, ali i u restoranima Požeško-slavonske županije ponuditi bolji izbor jela za ljude sa specifičnim prehrambenim potrebama.

Ova gastro inicijativa dio je projekta „Zlatna Slavonija Eno & Gastro“, kojeg već dvije godine provodi Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, s ciljem obogaćivanja ugostiteljske ponude Zlatne Slavonije, serviranja tradicije u modernom ruhu, ali i većeg izbora jela za one sa specifičnim prehrambenim potrebama.

„U restoranima danas imamo sve više upita za jela bez glutena ili laktoze, za veganskim i vegetarijanskim obrocima. Siguran sam da sada, zahvaljujući ovim radionicama, ugostitelji mogu puno lakše odgovoriti na takve zahtjeve gostiju, ali i kvalitetnije prezentirati raznolikost jela s lokalnim namirnicama te ih uvrstiti u ponude. S veseljem sam podijelio i ideje s vinarima što ponuditi u kušaonicama vina, a da nije riječ o klasičnim narescima“, kaže chef Branko Ognjenović, navodeći  kremu od patlidžana, paštetu od graha, tortilje s pestom od bućinih koštica ili kremu od čvaraka kao neke od mogućnosti. 

1
Zlatna Slavonija Eno&Gastro / Chef Branko Ognjenović / Foto: TZ PSŽ

Chef Ognjenović svojim je bogatim iskustvom dao i doprinos najnovijem projektu Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, osmislivši 12 recepata Halštatske kuhinje.

Kao što smo već pisali, radi se na razvoju i implementaciji Halštatske kuhinje kreiranjem jela koja su temeljena na znanstvenim zapisima nastalima istraživanjem arheoloških nalazišta iz željeznog doba na lokalitetima u okolici Kaptola. 

/// Restorani u Požeško-slavonskoj županiji novom pričom stvaraju diferencijaciju ponude. Odlična zaokružena priča

Pripremne radnje u kuhinji uključivale su proučavanje saznanja dobivenih arheobotaničkim i zooarheološkim analizama pronađenih materijala te odabir namirnica koje su i danas dostupne, a koje su dovoljno zanimljive i izazovne u smislu stvaranja privlačnog i ukusnog jelovnika. Hrana je kuhana u metalnim kotlovima, pečena na zagrijavanom kamenu, pečena pod pekom te dimljena.

Projekt Kreiranje novih turističkih programa u sklopu razvoja brenda „Doživi kulturu“ ima za cilj ponuditi mogućnost ugostiteljskim objektima na području naše županije diferencijaciju ponude u odnosu na okruženje te kvalitetno prezentirati kulturnu baštinu, raditi na njenom razvoju, zaštiti i održivosti. Sva jela chefa Ognjenovića temeljena su na znanstvenim zapisima nastalima istraživanjem arheoloških nalazišta iz željeznog doba na lokalitetima u okolici Kaptola“, rekla je direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije Maja Jakobović

Naslovna fotografija: Zlatna Slavonija Eno&Gastro / Foto: Karlo Hruškar / Izvor: TZ PSŽ

Autor:  HrTurizam.hr

16. studenoga 2023.