Restorani u Požeško-slavonskoj županiji novom pričom stvaraju diferencijaciju ponude. Odlična zaokružena priča

Odlična zaokružena priča i novi turistički proizvod.

Autor:  HrTurizam.hr

30. rujna 2023.

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije predstavila je novi projekt koji ima za cilj diferencijacija gastronomske ponude kroz ugostiteljske objekte. 

Naime, radi se o prezentaciji jela Halštatske kuhinje koja je kreirana kroz projekt Kreiranje novih turističkih programa u sklopu razvoja brenda „Doživi kulturu“

Projekt Kreiranje novih turističkih programa u sklopu razvoja brenda „Doživi kulturu koji provodi TZ Požeško-slavonske županije ( TZ PSŽ ) ima za cilj ponuditi mogućnost ugostiteljskim objektima na području PSŽ diferencijaciju ponude u odnosu na okruženje te kvalitetno prezentirati kulturnu baštinu, raditi na njenom razvoju, zaštiti i održivosti.

Naime, radi se na razvoju i implementaciji Halštatske kuhinje kreiranjem jela koja su temeljena na znanstvenim zapisima nastalima istraživanjem arheoloških nalazišta iz željeznog doba na lokalitetima u okolici Kaptola. 

Preko 20 godina traje sustavno arheološko istraživanje na lokalitetu Kaptol iz perioda starijeg željeznog doba koje, sa svojim timom, vodi prof. Hrvoje Potrebica sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dok Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu radi na popularizaciji i interpretaciji ove kulturno povijesne baštine.

Tzpsz 14

TZ PSŽ je za ovaj projekt ostvarila suradnju sa kuharom sa višedesetljetnim iskustvom Brankom Ognjenovićem, koji je s ušao u istraživanje i osmišljavanje recepata Halštatske kuhinje, ali iznimno važno, koristeći samo znanstveno potvrđene namirnice koje su bile poznate u željeznom dobu na području Europe.

Rekonstrukcijom nekadašnjih prehrambenih navika halštatske zajednice pronađenim u željeznodobnim grobovima dobili su se podaci da su prehrambene navike temeljile na žitaricama, voću, životinjama i ostalim namirnicama.

Ognjenović je osmislio i pripremio 12 recepata:

 • Ječmena kaša s mesom, koprivama i vlascem
 • Pogačice od integralnog brašna sa i bez raži, koprivama i vlascem
 • Kaša od boba i prosa s koprivama i medvjeđim lukom
 • Peka sa svinjetinom i jabukama
 • Pšenica s lješnjacima i medom
 • Proso s pečenim jabukama i medom

Tzpsz 3

Tzpsz 7

Tzpsz 10

 • Jetrica s vlascem i pečenim jabukama
 • Komadići svinjskog filea s jabukama
 • Kruh
 • Namaz od leće sa slaninom i vlascem
 • Ječmena kaša s dimljenom pastrvom
 • Divljač u kotliću s bobom i koprivama

Pripremne radnje u kuhinji uključivale su proučavanje saznanja dobivenih arheobotaničkim i zooarheološkim analizama pronađenih materijala te odabir namirnica koje su i danas dostupne, a koje su dovoljno zanimljive i izazovne u smislu stvaranja privlačnog i ukusnog jelovnika. Hrana je kuhana u metalnim kotlovima, pečena na zagrijavanom kamenu, pečena pod pekom te dimljena.

Vlasnicima i predstavnicima ugostiteljskih objekata iz krčme Zlatni Lug, krčme Stari fenjeri, restorana Shhhuma te restorana Schön blick koji su pokazali interes uvrštavanja pojedinih prezentiranih jela u svoju ugostiteljsku ponudu Turistička zajednica Požeško-slavonske županije dodijelila je kamene za pečenje izrađene prema primjeru tada korištenog posuđa.

Odlična priča koja je povezala povijest koja je temeljena na znanstvenom pristupu, vrhunskog chefa koji je interpretirao stara jela na moderni način ( baza uvijek mora biti autentična namirnica ), autentičnu i drugačiju priču - od ponude jela do posuđa, te u konačnici ugostiteljske objekte koji su time podigli kvalitetu ugostiteljske ponude te stvorili diferencijaciju ponude spram konkurencije. 

Odlična zaokružena priča i u konačnici novi turistički proizvod.

Foto: TZ PSŽ 

 

Autor:  HrTurizam.hr

30. rujna 2023.