Novi ciklus vinskih radionica potvrdio je izniman potencijal Požeško-slavonske županije

Trendovi se mijenjaju i bez edukacije nema napretka.

Autor:  HrTurizam Promo

31. listopada 2023.

Kako poslužiti pjenušava vina, koje tehnike serviranja primijeniti, kako poboljšati event ponudu i u nju uključiti aperitivne koktele na bazi lokalnih likera, vina i pjenušca, koji je redoslijed posluživanja zlatni standard, kako kvalitetno kreirati pakete hrane i pića u raznim cjenovnim razredima…

Sve navedeno su u novom ciklusu radionica vlasnici vinarija, kušaonica, restorana, sommelieri i konobari iz Požeško-slavonske županije ( TZ PSŽ ) imali prigode naučiti od sommeliera Darka Lugarića.  

U destinaciji poznatoj kao Zlatna Slavonija ponuda vrhunskih vina iz tri vinogorja - među kojima je i ono najpoznatije Vinogorje Kutjevo - sljubljena sa slavonskim jelima iznimno su važan dio turističke ponude pa je TZ Požeško slavonske županije početkom prošle godine pokrenula projekt "Zlatna Slavonija Eno&Gastro" i uspješno ga provodi već drugu godinu.

Vrhunska vina Zlatne Slavonije sjajan su temelj za modernu interpretaciju tradicionalnih jela

Kako bi u vinarijama i ugostiteljskim objektima kvalitetnu eno-gastro ponudu podigli na još višu razinu, poznati hrvatski sommelier tijekom rujna i listopada održao je novi ciklus od čak osam interaktivnih radionica.

1 6
Zlatna Slavonija Eno&Gastro / Foto Karlo Hruškar / Izvor TZ PSŽ
Zlatna slavonija eno gastr0 vinske radionice 02 min
Zlatna Slavonija Eno&Gastro / Foto Karlo Hruškar / Izvor TZ PSŽ

"Trendovi se mijenjaju i bez edukacije nema napretka, stoga su radionice poput ovih dobar način da se ide u korak sa zahtjevnim turističkim tržištem. Vesele me reakcije polaznika, iznimno su pozitivno reagirali na edukaciju, podijelio sam s njima znanje i vještine i dobili su mnogo alata koje su spremni implementirati u svoje poslovanje", ističe Lugarić, oduševljen potencijalom eno-gastro ponude u Zlatnoj Slavoniji te naglašava kako je vrijeme za iskorak.

"Vrijeme je da se iznimno ukusna i originalna tradicionalna jela i vrhunska vina te sjajni likeri lokalnih proizvođača ponude u modernom ruhu – od načina serviranja do zanimljive ponude u sljedovima", dodaje Lugarić, a u tome je najvažnija motivacija vlasnika i osoblja u restoranima koje u ovoj regiji ne nedostaje. Uvijek nasmijani i srdačni Slavonci poznati su po gostoljubivosti i što je ključno, spremni su nadograđivati znanja i vještine.

To je potvrdio i ovaj novi ciklus vinskih radionica na kojima su se osim prezentacije širokog spektra i stilistike vina – od pjenušca proizvedenih tradicionalnom i tankovskom metodom te iznimnih bijelih i crnih vina, poput graševine, ali i onih manje poznatih poput manzonija i zelenca, pa sve do odličnih kupaža – predstavile i suvremene tehnike uz redoslijed sljubljivanja vina i hrane na moderan način uzimajući u obzir cjenovne razrede i kvalitetu kao imperativ.

1 7
Zlatna Slavonija Eno&Gastro / Foto: Karlo Hruškar / Izvor: TZ PSŽ

I kreatorima brzorastuće event scene u Zlatnoj Slavoniji dobro su došli tips&tricks Darka Lugarića koji uključuju originalne aperitivne koktele na bazi lokalnih likera, vina i pjenušaca.

"Integrirano upravljanje kvalitetom preduvjet je napretka i turističkog rasta pa smo s tim ciljem pokrenuli projekt Zlatna Slavonija Eno&Gastro. Angažirali smo vodeće hrvatske stručnjake i na području naše županije organizirali edukativne radionice temeljene na bogatoj enološkoj i gurmanskoj tradiciji Zlatne Slavonije. Modernim načinom prezentacije tradicijskih jela sljubljenih s vrhunskim nagrađivanim vinima i namirnicama malih, lokalnih proizvođača, nudimo autentičan i potpun doživljaj naše destinacije", poručila je Maja Jakobović, direktorica TZ Požeško-slavonske županije.

Foto: Zlatna Slavonija Eno&Gastro / Foto: Karlo Hruškar / Izvor: TZ PSŽ

Autor:  HrTurizam Promo

31. listopada 2023.