Nastavak pozitivnih turističkih trendova u Splitsko-dalmatinskoj županiji

U prvih šest mjeseci ove godine Splitsko–dalmatinsku županiju je posjetilo 1.131.069 gostiju koji su ostvarili 4.397.435 noćenja u komercijalnom smještaju

Autor:  HrTurizam.hr

6. srpnja 2024.

U prvih šest mjeseci ove godine Splitsko – dalmatinsku županiju je prema sustavu e Visitor posjetilo 1.131.069 gostiju koji su ostvarili 4.397.435 noćenja u komercijalnom smještaju. To je rast od 11% u dolascima i 6% u noćenjima u odnosu na prošlu godinu odnosno rast od 4% u dolascima i 8% u noćenjima u odnosu na rekordnu 2019.godinu.

"Strani, a posebno domaći gosti i ove su godine potvrdili kako vjeruju našoj ponudi, zbog čega Srednja Dalmacija sa odličnim rezultatom te rastom dolazaka i noćenja u predsezoni ulazi u drugu polovicu poslovne turističke godine. Kako bi zadržala dosadašnje goste i privukla nove, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije je u suradnji s turističkim gospodarstvenicima cijelu zimu i proljeće promovirala naša događanja, našu gastronomiju, našu ponudu", istaknula je Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Pozitivnom trendu rasta turističkog prometa najviše su pridonijeli strani turisti kojih je došlo 896.852. Oni su ostvarili 3.802.822 noćenja što je porast od 11% u dolascima i 6% u noćenjima u odnosu na prošlu godinu. U prvoj polovici godine u Srednjoj Dalmaciji su najveći broj dolazaka sa stranih tržišta ostvarili Nijemci (110.746), gosti iz SAD-a (87.715), Poljaci (85.423), iz Ujedinjenog Kraljevstva(83.841), turisti iz BiH (81.685)... Najveći broj noćenja u prvom polugodištu ostvaren je u u Splitu (1.019.780), Makarskoj (398.636), općini Tučepi, Omišu i Baškoj Vodi.

split2
Foto: Pixabay

"Produženju sezone što je naš glavni cilj, najveći doprinos dao je turistički promet grada Splita sa rastom od 12 posto u dolascima u prvoj polovici godine pa je cijelu Splitsko -dalmatinsku županiju stavio u središte zanimanja europskih gostiju", dodala je Vladović.

Rast broja dolazaka i noćenja ostvaren i u lipnju

U mjesecu lipnju je Srednju Dalmaciju posjetilo 557.989 turista koji su ostvarili 2.510.402 komercijalnih noćenja što je rast od 9% u dolascima i 3% u noćenjima u odnosu na lipanj prethodne godine. Najveći broj noćenja ostvarili su u tom mjesecu gosti iz Poljske, Njemačke, Češke, Ujedinjenog Kraljevstva i BiH.

"Srpanjski dani pred nama pružaju cijelu lepezu zanimljivih događanja, uprizorenja i zabave u svakom našem turističkom središtu, ali i najmanjim mjestima koja iz dana u dan priređuju večernje fešte interpretirajući baštinu, povijest i legende. Idućih dana naša regija bit će domaćin poznatih i prepoznatljivih manifestacija i događanja koja će nam dovesti desetke tisuća novih gostiju, a našu ponudu staviti u fokus zanimanja međunarodne javnosti, zbog čega ćemo učiniti sve kako bi dobar glas o našem turizmu i gostoprimstvu otišao u svijet, osobito tijekom svjetskog glazbenog spektakla "Ultra Europe" koji će se po deseti put održati u Splitu i na srednjodalmatinskim otocima", rekla je Vladović i dodala kako će dolazak u srpnju u Splitsko - dalmatinsku županiju i sudjelovanje u velikom spektru najrazličitijih događanja najbolje svakom gostu približiti povijest i sadašnjost Srednje Dalmacije, način života, tradiciju i vrijednosti koje se ovdje njeguju.

Turistička "Zelena linija"

I ove godine na inicijativu TZ Splitsko - dalmatinske županije, a uz podršku turističkog sektora, krenula je lani uspostavljena "Zelena linija", turistička autobusna linija koja do studenog kreće sa splitske Rive prema Dalmatinskoj zagori. Prva točka zaustavljanja je Dugopolje, Centar za posjetitelje, koji je ujedno i polazišna točka za izlete po Dalmatinskoj zagori. Od ove godine turističke agencije koje rade programe obilaska Dalmatinske zagore tamo nude gostima cijelu paletu mogućnosti obilaska Zagore, ovisno o njihovim afinitetima, od jahanja, quadova, do obilaska sakralnih i povijesnih spomenika i mjesta. Linija inače, ide dalje preko Klisa i etno–agro parka Stella Croatica. 

"Ključno je da nudimo novi originalan sadržaj, dovodimo goste na vrata Cetinske krajine i dajemo mogućnost turističkim agencijama da tu naprave prihvat gostiju, bilo da je riječ o biciklima, quadovima ili kombijima, te da ih odvedu na pet-šest sati na razgledavanje Dalmatinske zagore. Gosti će tako imati priliku upoznati komparativne prednosti zagorskog dijela naše županije koje nude niz mogućnosti za obogaćivanje njihova boravka", kaže Ivana Vladović koja je inicirala ovaj projekt u cilju rasterećenja urbanog turizma.

Autor:  HrTurizam.hr

6. srpnja 2024.