Nedo Pinezić: Smještaj je samo dio turističke ponude

Generalno su kapaciteti povećani pa je od kraja prošle godine od 67.000 domaćinstava do sada broj registriranih porastao na 74.000 domaćinstava. Uz sve to prosječno popunjene je sa 40...

Generalno su kapaciteti povećani pa je od kraja prošle godine od 67.000 domaćinstava do sada broj registriranih porastao na 74.000 domaćinstava.

Uz sve to prosječno popunjene je sa 40 dana od uvođenje paušala povećano na 47 dana. Neke destinacije poput Dubrovnika, Zagreba, Splita bilježe rast kapaciteta ali i popunjena iznad hrvatskog prosjeka. Pojavio se je i fenomen novih destinacija poput Bakra, Krasice, Hreljina, Imotskog… koje od turistički nepoznatih destinacija postaju sve traženije destinacije. Turizam se mijenja, gosti traže doživljaj i odgovarajuću cijenu za novac i to utječe na poziciju uspješnih i manje uspješnih destinacija i smještajnih objekata. Imamo sve vise obiteljskog smještaja koji su popunjeni iznad 100 dana, ali i iznad 150 dana, a vise nije čudo raditi 200 dana kada su u pitanju tražene destinacije i dobra vrijednost za novac smještaja.

Ipak moramo znati da se kod obiteljskog smještaja uglavnom radi o privatnim objektima koje vlasnici stavljaju u funkciju turizma na legalan način iako to ne moraju niti su na bilo koji način posebno stimulirani u odnosu na sve druge vlasnike privatnih objekata koji iste ne stavljaju u funkciju turizma na legalan način. Međutim bez ovog smještaja, makar bio popunjen i manje od 47 dana, Hrvatska u špici sezone ne bi imala sto ponuditi turističkom tržištu.

Upravo zbog toga obiteljski smještaj zaslužuje više konkretne marketinške potpore na svim razinama sustava HTZ-a, stimulativne mjere financijske politike koje će potaknuti investicije, a iznad svega brigu lokalne zajednice za jačanje atraktivnosti turističke destinacije. Gost najprije bira destinaciju, a zatim smještaj prema svojim preferencijama. Raznovrsnost dobro organizirane ponude doživljaja u destinaciji ključ je za bolje poslovanje svih pružatelja turističkih odnosno ugostiteljskih usluga.

Nedo Pinezić

Pročitajte i obaveznu lektiru o obiteljskom smještaju

nedobanner

Povezane vijesti: