Nekretnine u Opatiji najskuplje u državi, slijede Dubrovnik i Rovinj

Prosječne cijene u studenom 2023. kretale su se od 1355 do 5252 eura po četvornom metru.

Autor:  HrTurizam.hr

11. siječnja 2024.

Analiza cijena stanova oglašenih u studenom na portalu Crozilla.com, otkriva različite trendove na nekretninskom tržištu. Osim porasta cijena, što je do sada bilo uobičajeno, statistike pokazuju kako dio gradova bilježi pad mjesečnih vrijednosti. 

U unutrašnjosti zemlje, primjerice, najveći mjesečni pad cijena doživjeli su Karlovac i Varaždin, dok su Bjelovar i Slavonski Brod zabilježili najveći porast.

Skupoćom se tradicionalno ističu gradovi na obali. Prednjači Opatija u kojoj je premašena cijena od 5000 eura po kvadratu, a slijedi ju nešto jeftiniji Dubrovnik.

Podaci također pokazuju da je Rijeka, susjedna Opatiji, tijekom studenog bila znatno pristupačnija s cijenom od 2843 eura po kvadratu i mjesečnim porastom od 1,9 posto.

Nasuprot tome, Osijek i Slavonski Brod imaju znatno niže prosječne cijene, odnosno 1822 i 1836 eura po kvadratu. Karlovac se, s prosječnom cijenom od 1355 eura po m2, smatra jednim od jeftinijih hrvatskih gradova.

Nadalje, dok Varaždin bilježi pad cijena na 2661 euro po četvornom metru, u Bjelovaru su prosječne oglašavane cijene porasle na 1826 eura. 

Zagreb ostaje najskuplji u kontinentalnom dijelu s prosječnom cijenom od 2973 eura po kvadratu, bilježeći rast od 0,2 posto u odnosu na mjesec prije.

Privlačnost obalnih gradova ne jenjava

Jadranska obala poznata je po svojoj privlačnosti, a unatoč visokim cijenama, tamošnje nekretnine nastavljaju privlačiti strane i domaće kupce.

Poznata turistička odredišta poput Opatije, Rovinja, Umaga, Poreča i Rijeke bilježe cijene koje variraju od 2843 eura do 5252 eura po četvornom metru.

Rovinj pixabay
Foto: Pixabay

Opatija bilježi prosječnu vrijednost kvadratnog metra koja je premašila iznos od čak 5000 eura pa se za tamošnje stanove tijekom studenog u prosjeku tražilo 5252 eura po kvadratu, no opatijske su cijene na mjesečnoj razini ipak pale za 0,5 posto.

Podaci oglasnika pokazuju kako joj je susjedna Rijeka tijekom studenog bila gotovo dvostruko jeftinija.

Visoke cijene od 4531 euro i 4293 eura po m2 bilježe Rovinj, u kojem su stanovi 1,7 posto skuplji no mjesec ranije, te Umag koji bilježi pad oglašavanih cijena od 3,2 posto. Nešto povoljniji su Poreč, s porastom od 1,2 posto i cijenom kvadrata od 3684 eura, te Pula s 3014 eura i mjesečnim rastom cijena od 2,3 posto.

Na srednjem dijelu Jadrana, Zadar je zabilježio prosječnu cijenu od 3400 eura po kvadratu s rastom od 0,2 posto, dok je Šibenik, s padom u istom postotku, na nešto nižih 3391 eura.

Južni dio zemlje bilježi vrlo visoke cijene nekretnina. Dubrovnik i Split imaju prosječne cijene metra kvadratnog od 4902 i 4286 eura. Nešto jeftinija je Makarska s prosječnom cijenom od 3510 eura po m2.

Želje prodavatelja su jedno, stvarnost nešto drugo

Iako prosječne oglašavane cijene stanova prikazuju okvirno stanje na tržištu, vrijedi istaknuti kako one ipak ne predstavljaju realne cijene po kojima se nekretnine na koncu i prodaju.

"Tržište nekretnina u Hrvatskoj pruža raznolike mogućnosti za kupce stanova, bilo da traže luksuz na Jadranu ili pristupačnije cijene u kontinentalnom dijelu. Ovi podaci o prosječnim cijenama stanova koji se prodaju putem oglasnika Crozilla.com pružaju korisne uvide za potencijalne kupce i prodavatelje nekretnina. No, u svakom slučaju, uvijek valja računati kako tražene cijene ne prikazuju vrijednosti po kojima se nekretnine prodaju, već predstavljaju želje prodavatelja koji ih i kreiraju", kazao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio d.o.o. koja upravlja mrežom portala za nekretnine, Indomio.hr i Crozilla.com.

Naslovna fotografija: TZ Opatija / Marin Ćuk Vurnek 

Autor:  HrTurizam.hr

11. siječnja 2024.