Nelogična odluka MINT-a i HTZ-a: Neće se više objavljivati mjesečni rezultati eVisitora, nego triput godišnje

Jučer su u prostorima Ministarstva turizma na konferenciji za medije , ministar turizma Gari Cappelli i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić predstavili rezultate turističkog prometa za prvih šest mjeseci 2019. godine. Prema...

Jučer su u prostorima Ministarstva turizma na konferenciji za medije , ministar turizma Gari Cappelli i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić predstavili rezultate turističkog prometa za prvih šest mjeseci 2019. godine.

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do kraja lipnja ostvareno 6,88 milijuna dolazaka (+6 posto) i 26,26 milijuna noćenja (+3 posto). Od toga su strani turisti ostvarili 5,85 milijuna dolazaka (+6 posto) i 22,93 milijuna noćenja (+3 posto), a poraste bilježe i domaći turisti u dolascima za 6 posto te u noćenjima za 4 posto.  

Neće se više objavljivati mjesečni rezultati iz eVisitor sustava !?

Ministar turizma Gari Cappelli na konferenciji za medije najavio je kako se više neće objavljivati mjesečni rezultati dolazaka i noćenja iz eVisitor sustava, nego tri put godišnje i to: početkom srpnja za prvih šest mjeseci, u rujnu s rezultatima glavne sezone te krajem godine kao završni izvještaj cijele turističke godine.

Želimo pristupiti turizmu na cjelovit način. Način pristupa prema turističkim rezultatima i turizmu globalno se mijenja i teško je pratiti rezultate od četvrtka do četvrtka i biti objektivan u takvim analizama, jer se često radi o neusporedivim podacima, zbog rasporeda praznika i ostalog. To nije fer ni prema turističkim subjektima, ali ni gostima. Zbog toga više nećemo uspoređivati dan po dan, već ćemo raditi prezentacije “prolaznog vremena” za predsezonu, glavnu sezonu i cijelu turističku godinu” pojasnio je Cappelli, prenosi Poslovni dnevnik.

Malo čudna odluka u najmanju ruku, jer upravo uvođenjem eVisitor sustava možemo na dnevnoj bazi pratiti cijelu statistiku, tome i služi eVisitor sustav. Mogu razumjeti, čak i podržavam, da MINT i HTZ, iz gore navedenih razloga ministra turizma, ne žele više iz mjeseca u mjesec komentirati broj dolazaka i noćenja, te da se fokus usmjeri na važnije stvari, no odluka da se više javno ne objavljuju mjesečni podaci eVisitor sustava je nelogična.

Igra brojkama je bila odličan PR, pogotovo široj publici građana koji nemaju direktni doticaj s turizmom

Zanimljivo je kako se godinama turistički uspjeh mjerio isključivo kroz rast broja dolazaka i noćenja, barem iz očiju ili usta kroz izjave političara ,dok su određeni turistički stručnjaci i mediji, među kojima je i portal HrTurizam.hr, govorili kako puka statistika ne smije i nije jedino mjerilo uspjeha. Tada je ta manjina bila u neslužbenim razgovorima prozvana kao negativci i kako nam nikada ništa ne odgovara. Dok je bio rast tada je ta igra brojki bila odličan PR, pogotovo široj publici građana koji nemaju direktni doticaj s turizmom, a problemi su se stavljali ispod tepiha. Narativ je bio: Što želite? Pa vidite da rastemo po svim pokazateljima! No, sada kada dolazimo do određenog pada ili stagnacije u nekim destinacijama, mijenjaju se pravila igre i izjave kako to više nije važno. Iako prema podacima eVisitor sustava, u prvih šest mjeseci bilježimo i dalje rast.

S jedne strane, svakako treba pozdraviti promjenu medijskog narativa tj. izjava vodećih ljudi našeg turizma na ukupnu potrošnju, održivi i strateški razvoj turističkih destinacija, ( ne vezano iz kojih razloga ) no pravi pomaci se događaju na terenu, a ne u igrama riječi. Jedno je riječ, a nešto sasvim drugo teren i stvarnost. Nadam se kako je ovaj serijal igre brojkama iza nas, jer u cijeloj igri nije bilo niti će biti pobjednika, niti je to ikad bila intencija. Sigurno kako nitko nije protiv turističkog rasta iz godine u godinu, no rast moramo kontrolirati i ograničiti, ako je potrebno kao na nekim destinacijama, a sve kroz održivi i strateški rast kako našeg turizma, tako i turističkih destinacija. I upravo je tu najveći kaos na terenu, na turističkim destinacijama i turističkom sustavu koji nije efikasan.

Na kraju, ipak će mediji moći dobiti mjesečna izvještaja iz eVisitor sustava, ali na zahtjev. Nepotrebno produženje koraka i vremena, umjesto da se olakša cijela stvar, sada se dodatno komplicira. Živjela digitalizacija. Inače, eVisitor sustav je prepoznat i od UNWTO-a kroz nominaciju za inovativnost u turizmu, te postoji interes i drugih država da ga implementiraju te će tako isti postati i naš izvozni turistički proizvod.

Iako nije važno samo brojati, niti je to apriori mjerilo uspjeha, dolaske i noćenja, statistika nam ipak daje mnoge važne odgovore i daje određeni okvir u kojem se smjeru razvija neka destinacija, kao i općenito cijeli naš turizam.

Zato će portal HrTurizam.hr, svaki mjesec od HTZ-a tražiti izvještaj iz mjeseca u mjesec, te ga i javno objaviti kako bi se mogli informirati o turističkim kretanjima. I gdje smo na kraju, opet na istom, samo smo zakomplicirali cijelu priču.

Dosadašnja analiza broja dolazaka i noćenja iz mjeseca u mjesec sukaldno eVisitor sustavu

Lipanj 2019

Svibanj 2019

Travanj 2019

Ožujak 2019

Veljača 2019

Siječanj 2019

POVEZANA VIJEST:

MINT I HTZ ZADOVOLJNI DOSADAŠNJOM SEZONOM: U PRVIH ŠEST MJESECI OSTVARENO 6 POSTO VIŠE TURISTA

Povezane vijesti: