Nizozemska tvrtka predstavila novi koncept uparivanja svjetskih sireva i hvarskih vina

Nizozemski uvoznici hrvatskih vina Croatiangrapes.com predstavila novi koncept uparivanja svjetskih sireva i hvarskih vina. Naime, nedavno su napravili predstavljanje potpuno novog koncepta za ugostiteljstvo i potrošače želeći spojiti vina...

Nizozemski uvoznici hrvatskih vina Croatiangrapes.com predstavila novi koncept uparivanja svjetskih sireva i hvarskih vina.

Naime, nedavno su napravili predstavljanje potpuno novog koncepta za ugostiteljstvo i potrošače želeći spojiti vina u savršenom skladu s odabranim sirevima. U svojem projektu surađuju s trgovinom sireva l’Amuse, s  Betty Kostner, vrhunskom stručnjakinjom za sireve s kojom su već održali radionice uživo u Nizozemskoj i na Hvaru.

Na pitanje koji je najbolji način koncepta sparivanja, Mario Pranić iz Croatiangrapes.com ističe kako je prvo najvažnije analizirati okuse i arome vina te prema tome prilagoditi tanjure sa sirevima. “Osim toga, pametno je „osigurati“ se sirevima iz različitih ‘obitelji’, poput tvrdog, kozjeg, plavog sira, sa crvenom ili bijelom  korom. Je li to teško učiniti? Da, to je doista teško. I zato smo već obavili preliminarni posao za vas, ističe Mario Pranić. 

Prema riječima veleposlanice hrvatskih vina u Nizozemskoj iz 2018., Betty Koster iz L’Amusea, mnoga osebujna hrvatska vina od izvornih sorti grožđa odlična su za sparivanjem za sirom, posebno zato što su vrlo čistih aroma. Najviše iskustva imaju s hvarskim vinarijama Carić i Svirče, s bogdanušom i plavcem malim. Osim toga, Hrvatska je u Nizozemskoj trenutno veliki hit. Naime, broj nizozemskih noćenja u Hrvatskoj povećan je za 780 posto u odnosu na razdoblje prije korone. Također, najnovija serija Expedition Robinson snimljena je u Hrvatskoj, a TV kuhar Gordon Ramsey također je posvetio cijelu epizodu upravo Hrvatskoj.

Koncept za ugostiteljstvo 

U ugostiteljskoj industriji ovaj se koncept može primijeniti „jedan na jedan“ navodi Diederik Swart iz Croatiangrapes.com te dodaje kako je ponuđeno osam različitih kombinacija sparivanja za različita vina – i rezultati su bili vrlo iznenađujući.  „Što kažete, na primjer, da svježe bijelo vino ili pjenušavo ružičasto vino ide uz sve sireve, čak i uz plavi sir. Zanimljivo, zar ne? Naravno, moguće je napraviti prilagođene i posebne kombinacije sireva i vina, za pojedinačne upite restorana.„ naglasio je Diederik Swart iz Croatiangrapes.com.

Osim koncepta za ugostiteljstvo, autori su napravili i koncept za vinoljupce tj. potrošače za uživanje u kombinaciji sireva i vina kod kuće. U svojim trgovinama L’Amuse u Amsterdamu mogu se kupiti kutije s raznim vinima, a koje su usklađene s platom sireva. Kutije se mogu naručiti i putem interneta, a zatim se potpuno ohlađene isporučuju na kućni prag.

Foto:  CROATIANGRAPES


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN