Njemačke putničke agencije: Prodaja raste iz tjedna u tjedan

Rezervacije za odmor ubrzano rastu u Njemačkoj, jer su odredišta u Europi i u inozemstvu ponovno otvorena za međunarodne posjetitelje, što je natjeralo turoperatore da vrate radnike na puno...

Rezervacije za odmor ubrzano rastu u Njemačkoj, jer su odredišta u Europi i u inozemstvu ponovno otvorena za međunarodne posjetitelje, što je natjeralo turoperatore da vrate radnike na puno rano vrijeme. Naime, većina turističkih tvrtki drastično je smanjila radno vrijeme tijekom protekle godine u okviru državnih programa koji štite radna mjesta i izbjegavaju visoku nezaposlenost tijekom najgore pandemije koronavirusa. A sada sukladno velikoj potražnji i prodaji, svi se vraćaju punim svojim kapacitetima, što je odlična vijest.

Njemački potrošači postaju sigurniji u rezervaciju ljetovanja za ovo ljeto, za jesen ili za kasnije datume polaska kao odgovor na tempo okupljanja cijepljenja Covid-19, pad stope zaraze, ponovna otvaranja odredišta i planiranu EU ” zelenu putnu kartu.

Njemački neovisni institut za istraživanje tržišta i mišljenja forsa za RTL i ntv proveo je istraživanje prema kojem skoro dvije trećine ispitanih planira ljetovanje. Naime, 45% ispitanika koji ovo ljeto planiraju putovanje za odmor, već ga je i rezerviralo svoj odmor. Dvije trećine (67%) onih koji to još nisu učinili žele pričekati i vidjeti kako će se razvijati pandemija koronavirusa, a neki (13%) još uvijek čekaju odgovarajuću ponudu ili pogodbu. Više u prilogu.

/ / / RTL/ ntv Trendbarometar: 45% ispitanih Nijemaca već je rezerviralo ljetovanje

Kako prenosi njemački portal fvw, prema istraživačima tržišta Travel Travel + Analysis (TDA), rezervacije su počele rasti iz tjedna u tjedan tijekom svibnja, a čak su premašivale razinu prije korone u svibnju 2019. u trećem tjednu u mjesecu. To ukazuje na pravi procvat rezervacija u posljednjih nekoliko tjedana.

TDA analitičarka Alexandra Weigand rekla je nedavnoj konferenciji putničkih agenata DRV-a kako sve što je otvoreno rezervira se, a to uključuje odredišta poput Majorke, Portugala, Dominikanske Republike i Maldiva.

Drugi važan trend je da su, nakon godinu dana bez putovanja, potrošači spremni potrošiti više na svoje praznike ove godine. Prema podacima TDA-e, otprilike četvrtina rezervacija za ovo ljeto nalazi se u rasponu cijena većem od 175 € po osobi po noći.

Podsjetimo, od jučer šest hrvatskih županija više nije u rizičnoj skupini, prema Institutu Robert Koch, a prema ECDC-u, Jadran više nije crvenom.

/ / / Institut Robert Koch: šest hrvatskih županija više nije rizično

/ / / ECDC: Jadran više nije u crvenom

Schauinsland-Reisen službeno je od 1. lipnja nakon uvođenja u svibnju 2020. skratio rad s 450 zaposlenih. Trenutno su njegove rezervacije porasle za 50% u drugoj polovici svibnja, što opet znači veće opterećenje osoblja.

Velika je želja za putovanjima i naši su kupci raspoloženi za rezerviranje odmora u većem broju“, objasnio je vlasnik Gerald Kassner i naglasio: “Bilo mi je vrlo važno i osobni prioritet izaći iz krize kao tim zajedno sa svim zaposlenicima

I ostale putničke tvrtke sada počinju slijediti njihov primjer. FTI je povećao radno vrijeme u svom servisnom pozivnom centru za putničke agente na 9:00 – 18:00 kao odgovor na sve veće rezervacije, kao i TUI koji ponovno vraća normalno radno vrijeme, a osoblje call centra radi puno radno vrijeme.

TDA: Izgledi za ovogodišnju ljetnu sezonu su pozitivi, rezervacije rastu iz tjedna u tjedan

Prema podacima Travel Travel + Analysis (TDA), tjedni prihodi od novih rezervacija sada se povećavaju iz tjedna u tjedan. U trećem tjednu svibnja rezervacije čak premašuju razinu prodaje koja je rezervirana prije koronavirusa tj. u usporedbi razdoblje 2019.

Kratkoročne blagdanske rezervacije ( Whitsun ) s polascima u svibnju i lipnju činile su 22 posto mjesečne prodaje u travnju – sedam postotnih bodova više nego prethodnog mjeseca ožujka. U posljednjem tjednu travnja i prva tri tjedna svibnja taj se udio vidljivo povećao i do 29 posto. Mnogi njemački građani čekaju sa spremljenim koferima i hvataju putovanja čim se otvaraju mogućnosti za putovanja, ističu iz TDA te navode primjer kada je ukinuto upozorenje za putovanje za Dominikansku Republiku, rezervacije su odmah naglo porasle.

Istodobno, broj korisnika koji rano rezerviraju i dalje ostaje visok udio u prodaji.

37 posto volumena prodaje dolazi od rezervacija za sljedeću zimsku sezonu ili ljetnu sezonu 2022. U odnosu na travanj 2019., to odgovara porastu od velikih 17 postotnih bodova. Rane prodaje za putovanja u novoj turističkoj godini 2021/22 bile su gotovo iste kao u travnju 2019. ( -10% ).

No ono važnije, ljetna sezona 2021. pokazuje minus od samo 11 posto u odnosu na prethodno ljeto ( u odnosu na status rezervacije s kraja travnja 2021 ) Međutim, u usporedbi s ljetom 2019. rezervirano je tek 20 posto manje sezonskog prometa.

Zaključno, dobre su to vijesti za hrvatske destinacije, koje već tradicionalno najviše posjećuju upravo turisti iz Njemačke. Podsjetimo, prema podacima Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske, 2019. godine Nijemci su ostvarili nešto manje od tri milijuna dolazaka i blizu 20 milijuna noćenja. Iako su prošle godine te brojke bile puno manje, njemački turisti u velikom su broju ostali vjerni hrvatskim destinacijama.

Tržište se tek otvara, sve više država je u žutom, a uskoro i u zelenom, te se od 15.06. očekuje nagli porast prodaje i dolazaka.

Ključne informacije o njemačkom tržištu i što možemo očekivati od ove ljetne sezone saznajte u podcastu SEZONA2021 u kojem smo razgovarali s direktorom predstavništva HTZ-a iz Njemačke, Romea Draghicchia, našeg glavnog inozemnog tržišta.

/ / / Podcast SEZONA2021: Romeo Draghicchio direktor predstavništva HTZ-a iz Njemačke – profil njemačkog tržita

Naslovna fotografija: Federico Orlandi, Pexels.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN