Njemački FAZ piše kako je Hrvatska pred bitkom za spas sezone

Kako prenosi njemački časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung FAZ objavio je članak u kojem se bave našim problemima sa pandemijom i kako strahujemo od kratke sezone. Naime u članku se...

Kako prenosi njemački časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung FAZ objavio je članak u kojem se bave našim problemima sa pandemijom i kako strahujemo od kratke sezone.

Naime u članku se navodi kako naša ekonomija ovisi o turizmu više od bilo koje druge zemlje Europske unije i kako smo stoga zabrinuti zbog nastavka sezone. “Zemlja je pred bitkom za spas sezone, Turistički sektor u zemlji uznemiren je otkako je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) prebacio prethodno zeleni korona-status hrvatskih obalnih područja u narančasti”, piše časopis FAZ.

Njemački dnevnik navodi i kako je stavljanje u narančasto zapravo upozorenje jer postoji strah da cijela naša obala pocrveni. Navode kako smo dosada imali dobru sezonu i kako je Hrvatska dosegla oko 75 posto turističkog prometa u odnosu na najuspješniju 2019. godinu. “Opće raspoloženje bilo je optimistično jer je broj zaraženih donedavno bio nizak, a i činjenica da je incidencija trenutno viša nego u usporedivom razdoblju 2020. ukazuje na ozbiljnost situacije” navodi FAZ.

Zanimljivo u članku je navedeno i kako u Hrvatskoj ima premalo spremnosti na cijepljenje. “Samo je 46 posto stanovništva do sada primilo prvu dozu, a ponuda cjepiva odavno je premašila potražnju pa je 400.000 doza cjepiva dano drugim zemljama, od čega 240.000 Bosni i Hercegovini”, piše FAZ dodajući kako je Vlada dopustila besplatno cijepljenje i neosiguranima te strancima. Navode i naše nezadovoljstvo podjelama na regije umjesto županije ističući primjer Istre koja je na ovo oštro reagirala.

U članku je ocjenjeno kako su u Dalmaciji stanovnici vrlo ležerni s maskama koje mahom stoje ispod brade.  “Nitko u barovima ne traži testove ili potvrde o cijepljenju, zahtjev za maskom se na mnogim mjestima tumači se vrlo ležerno. Maske često funkcioniraju samo kao modni dodatak koji ležerno stoji ispod brade” navode njemački novinari

Imamo 18 novih slučajeva, a cijepljeno je 47,1 % odraslog stanovništva

U protekla 24 sata zabilježeno je 18 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 685. Među njima je 125 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 14 pacijenata. U protekla 24 sata oporavilo se 75 osoba, a testirano je njih 1.543., dok su nažalost dvije osobe preminule. Do danas je ukupno testirano 2.218.712 osoba, od toga 1.543 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 4.029 osoba.

Zaključno s 18. srpnja utrošena je 2.917.001 doza cjepiva, a cijepljeno je je 39,2% ukupnog stanovništva, odnosno 47,1% odraslog stanovništva. Na dan 18. srpnja utrošene su 1.362 doze cjepiva, a od toga je 800 osoba cijepljeno prvom dozom. Barem jednom dozom cijepljeno je 1.589.579 osoba, a od njih je cijepljenje završeno za 1.364.798 osoba (1.327.422 osobe cijepljene s dvije doze te 37.376 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 40,54 % odraslog stanovništva, navodi se na koronavirus.hr.

Na Twitteru se danas oglasio ministar Beroš objavom kako je protekli mjesec 579 građana završilo u bolnici zbog Covida-19 – 94% njih nije bilo cijepljeno. “Matematika je jasna, cjepivo protiv Covida-19 = zdrav i normalan život. Zaštitimo sebe i druge”, napisao je Beroš na svom profilu.

Koliko će kampanja dati rezultata ostaje za vidjeti, no kada je u pitanju turizam vrijeme nam ističe, a spasiti nas može samo promjena prikazivanja podataka o oboljelima po županijama, a ne po regijama, kao i naravno prvi preduvjet – bolja epidemiološka situacija u Hrvatskoj.


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN