Njemački srednjoškolci u Istri brali masline i sudjelovali u procesu izrade maslinovog ulja

Autor:  HrTurizam.hr

30. listopada 2023.

Učenici u dobi od 16 do 20 godina imali su nedavno priliku u sklopu organizacije Erasmus+ projekta boraviti 10 dana u Istri.

Tijekom tog razdoblja sudjelovali su u procesu izrade ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Iskustvo su započeli branjem maslina u lokalnom masliniku turističke kompanije Aminess, nakon čega su pristupili procesu izrade ulja. 

Ubrali su čak 600 kilograma maslina od kojih su proizveli 60 litara ulja koje će se upotrebljavati u njihovom školskom restoranu i nuditi za prodaju u školskom kiosku. Na ideju za projekt došao je njihov učitelj i pratitelj hrvatskih korijena, Stjepan Ivančić.

"Sada na primjeru znaju zašto je ulje tako skupo i da postoji razlika u njegovom okusu. Ovo je za njih jako zanimljivo. Prvi put su na moru, prvi put su sami u kampu. Jako su zadovoljni i sretni što su imali priliku to iskusiti", izjavio je Ivančić.

Naime, hotelska grupacija Aminess, jedna od vodećih turističkih kompanija u Hrvatskoj, kontinuirano provodi inicijativu ulaganja u razvoj i edukaciju mladih, ali i u važnost održivosti, očuvanja tradicije i lokalnih aktivnosti.

Sukladno tome, u listopadu je u istarskom kampu Sirena ugostio učenike srednje strukovne škole ugostiteljstva i prehrane, Alice-Salomon-Berufskolleg iz Bochuma u Njemačkoj.

Foto: Aminess / 404 d.o.o.

Foto: Aminess / 404 d.o.o.

Foto: Aminess / 404 d.o.o.

Vlastiti maslinik i održivi turizam

Želja Alice-Salomon-Berufskolleg škole je da ovo postane standardni dio njihova školovanja, budući da im je ovo već treći posjet Hrvatskoj u ovakvom obliku, te da prošire svoje suradnje s istarskim školama.

Trenutno surađuju sa strukovnom školom u Puli, a voljeli bi u projekt uključiti i agronomsku školu iz Poreča. 

S obzirom na to da se Aminess vodi idejom održivog turizma, ovo je bila savršena prilika da učenici to vide i na primjeru smještajnih objekata - na koji način ova grana turizma može pristupiti održivosti te kako to ne mora biti samo u vidu smještajnih jedinica, već da se može razviti u nešto kreativno i drugačije. 

Aminess je tako poznat i jedinstven po već spomenutom vlastitom masliniku koji je dom vrhunskom maslinovom ulju Vergal.

Ono se koristi u kuhinjama hotela i kampova tvrtke te na brojnim gourmet eventima poput Aminess Wine & Gourmet Nights i Aminess Cooking with Class by David Skoko te na edukacijama Aminess Gourmet Lab.

Osim toga, ova turistička kompanija organizira redovne grupne berbe za njemačke turiste. Jedan je to od načina kako dodatno privući goste u Istru u post sezoni, njegujući tako eko-turistički karakter Novigrada, dok se istodobno gostima prezentira bogatstvo ponude, lokacija, domaći gourmet specijaliteti i tradicionalna istarska glazba.

Foto: Aminess 

Autor:  HrTurizam.hr

30. listopada 2023.