Njemački turistički agenti kritiziraju fleksibilne uvijete otkazivanja

Turistički agenti u Njemačkoj nezadovoljni su novim fleksibilnim cijenama i uvjetima otkazivanja koje nude turoperatori kako bi pokušali stimulirati rezervacije za 2021. godinu.  Tijekom posljednjih nekoliko tjedana vodeći njemački...

Turistički agenti u Njemačkoj nezadovoljni su novim fleksibilnim cijenama i uvjetima otkazivanja koje nude turoperatori kako bi pokušali stimulirati rezervacije za 2021. godinu. 

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana vodeći njemački turoperatori, uključujući TUI, DER Touristik, FTI i Schauinsland-Reisen, uveli su nove “fleksibilne tarife” s izuzetno fleksibilnim uvjetima otkazivanja – ali uz dodatnu naknadu, prenosi fvw. Nove tarife daju kupcima mogućnost promjene ili otkazivanja godišnjeg odmora u kratkom roku, poput do 14 dana prije polaska, bez uobičajenih troškova otkazivanja. Dodatna naknada za ovu mogućnost otkazivanja izračunava se po osobi ili po rezervaciji kao fiksni iznos ili kao postotak cijene odmora.

Kao što smo već pisali, TUI je uveo opciju Flex-Tarif, koja daje pravo kupcima da besplatno prebace ili otkažu rezervaciju aranžmana do 14 dana prije polaska. Cijena usluge iznosi 39 eura po rezervaciji na više, zavisno o ukupnoj cijeni putovanja. 

/ / / TUI PREDSTAVIO NOVE FLEKSIBILNE UVJETE REZERVACIJA – FLEX-TARIF

Alltours, jedan od najvećih turoperator u Njemačkoj, zauzima drugačiji pristup nudeći samo besplatne rezervacije ili otkazivanja do 14 dana prije polaska, ali samo za nove rezervacije napravljene do kraja veljače.

Međutim, raznolik raspon dodatnih naknada, kao i vrlo različiti aranžmani plaćanja provizije ako se rezervacija promijeni ili otkaže sada otežavaju život prilikom rezerviranja, govore putnički agenti. “Tko se svega toga može sjetiti? Svatko radi nešto drugačije“, požalila se Elke Czech iz Derpart Reisecenter Gies iz Bad Neuenahr-Ahrweilera. Claus Binder, vlasnik turističke agencije u Grafingu, opisao je fleksibilne uvjete kao “lažni argument prodaje”.

Neke putničke agente brine dodatni posao koji im neće biti plaćen. “Svaka rezervacija, bez obzira na to što je organizator putovanja otkazan besplatno, znači dvostruki rad bez ikakve zarade. Kod nas kupci sada žele rezervirati dva putovanja paralelno”, izjavio je Hubert Wendt, šef Ambiente Reiseservice u pored Frankfurta.

No, turoperatori imaju drugačije mišljenje. “U trenutnoj situaciji ne vidimo nikakvu alternativu“, rekao je Richard Reindl, direktor prodaje za fvw, te dodao kako će kupci rezervirati samo ako se mogu predomisliti malo prije početka praznika.

Čini se da fleksibilne tarife funkcioniraju, tvrde organizatori putovanja. TUI je rekao da na svoje nove ponude vidi “vrlo pozitivan odgovor”. Također, krivulja rezervacija Schauinsland-Reisena pomaknula se prema gore otkako su uvedene nove tarife, izjavio je šef prodaje Detlef Schroer.

S jedne strane, sva istraživanja govore kako su putnicima među glavnim prioritetima upravo fleksibilni uvjeti otkazivanja putovanja, što je i logično zbog neizvjesnosti sukladno pandemiji koronavirusa. S druge strane, velike agencije kao što je TUI, mogu si dopustiti taj rizik, jer će imati veliki broj putovanja i promet ( igra velikih brojeva ), dok male agencije su u nezavisnom položaju. Također, u istoj dilemi su i iznajmljivači, koji ne znaju kako se postaviti oko uvjeta otkazivanja.

U istoj dilemi su i iznajmljivači, koji ne znaju kako da se postave u ovoj situaciji. Sigurno kako će biti raznih situacija ove godine, od već spomenutih dvostrukih rezervacija, pokušaja manipulacija do “nereda” oko cijena smještaja.

U svakom slučaju, ova godina će biti nestabilna i neizvjesna, u kojoj ćemo i dalje sve planirati iz tjedna u tjedan. Zato je možda najbolji savjet, da svi pripreme više scenarija ( A, B, C ) te se prilagođavaju sukladno trenutnoj situaciji.

Foto: CoWomen, Pexels.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN