Njemački turoperateri ne bilježe pad bookinga zbog Delta varijante koronavirusa

Delta varijanta koronavirusa do sada nije imala značajan učinak na booking, a Nijemci žure osigurati si svoje ljetne odmore na popularnim odredištima, tvrde turoperatori. Otkad su ponovno nametnuta ograničenja...

Delta varijanta koronavirusa do sada nije imala značajan učinak na booking, a Nijemci žure osigurati si svoje ljetne odmore na popularnim odredištima, tvrde turoperatori.

Otkad su ponovno nametnuta ograničenja u putovanju u pojedinim područjima, a s ciljem da se spriječi naglo širenje ove vrlo zarazne varijante virusa, njemačka industrija putovanja pomno prati razvoj situacije.

Primjerice, mnogi su gosti žurno napustili Portugal proteklog tjedna nakon što su njemačke vlasti zemlju proglasile rizičnim područjem zbog Delta varijante virusa. No, status Portugala je ublažen na ‘područje visoke incidencije’ početkom ovoga tjedna, čime je uklonjena potreba za karantenom putnika po povratku u svoju matičnu državu.

Želja ljudi za putovanjima je nesalomljiva, izjavili su u Njemačkom udruženju putničkih agencija i turoperatora (DRV) novinskoj agenciji DPA. Prema najnovijem mjesečnom istraživanju TATS o prodaji u putničkim agencijama, bookinzi u lipnju bili su dvostruko veći nego u istom razdoblju lani – naravno, obim prodaje u lipnju 2020. bio je puno niži nego 12 mjeseci ranije.

“I dalje je razvidna vrlo visoka potražnja za last-minute putovanjima na ljetne godišnje odmore”, komentirao je voditelj FTI-a Ralph Schiller.

Unatoč medijskim izvješćima o rastućim brojkama zaraženih, nije bilo povećanih otkazivanja za odmore na Majorci. Andreas Rüttgers, turistički direktor Schauinsland-Reisen-a, rekao je kako nije primijetio negativan efekt na bookinge zbog Delta varijante koronavirusa, osim kad je u pitanju Portugal. Ovaj turoperator pak bilježi neobičnu mješavinu rezervacija u posljednji tren za ovo ljeto i bookinga dugo unaprijed, za zimu koja je pred nama. .

Slično tomu, DER Touristik – koji je najveća njemačka grupa turoperatera – trenutno ne primjećuje znake koji bi ukazivali na povećanje broja otkazivanja. „Čak naprotiv, veliki broj last-minute bookinga dokazuje kako mnogi klijenti žele nadoknaditi ono što su propustili neodlaskom na ljetne odmore lani”, pojasnio je voditelj za Njemačku, Ingo Burmester.

Drugi po veličini njemački turoperator izvještava o stalnom rastu u potražnji od travnja, od kada su u popularnim odredištima ograničenja popustila.

“Trenutni broj rezervacija je za trećinu veći nego što su bila naša očekivanja. Ugrubo gledano, brojke su na razini polovine veljače 2019, vremenskog razdoblja koje u normalnim godinama predstavlja kraj najjače booking faze”. objasnio je Burmester. Nadalje predviđa: “Ljeto 2021 bit će last-minute ljeto, jer većina rezervacija pristiže samo osam tjedana prije polaska. U normalnim bi okolnostima ti bookinzi bili izvršeni prethodne zime.”

Kad su u pitanju destinacije, 75% bookinga otpada na Mediteran, a trenutno najtraženija odredišta su Turska (Antalya), Španjolska (Baleari/Majorca), grčki otoci, Njemačka, Hrvatska i Italija.

Izvor: FVW / Foto: Pixabay

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN