papuk nove staze

Nove investicije – do proljeća dvije nove poučne staze u Parku prirode Papuk

Park šumu Jankovac do kraja rujna ove godine posjetilo je gotovo 50.000 posjetitelja, a uskoro će biti bogatija za još dvije poučne staze. Riječ je o dva projekta sufinancirana...

Park šumu Jankovac do kraja rujna ove godine posjetilo je gotovo 50.000 posjetitelja, a uskoro će biti bogatija za još dvije poučne staze.

Riječ je o dva projekta sufinancirana u cijelosti sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, kojeg je odobrila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a odnosi se na tip operacije 8.5.2. “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture”.

U jednom od projekata ulaganje je usmjereno na uspostavu poučne biciklističke staze s edukativno- rekreativnim elementima na području Slatinskog Drenovca. Za trasiranje će se koristiti postojeće šumske vlake i putevi u duljini šest kilometara, dakle velika većina staze prolazi upravo kroz šumsko područje. Poučna staza će spajati Park šumu Jankovac i naselje Slatinski Drenovac u kojemu Javna ustanova Park prirode Papuk planira uložiti sredstva u budući Centar za prihvat posjetitelja. Mislilo se i na najmlađe, jer će se ispred spomenutog centra izgraditi igralište u sklopu navedenog projekta. Ukupna vrijednost projekta je 743.480 kuna, a početak radova očekuje se idućeg proljeća.

Drugi projekt kojemu je nositelj Općina Čačinci, a odnosi se na nastavak ulaganja na području Općine i Parka, je nova dionica poučne staze ukupne dužine četiri kilometara. Staza počinje od planinarskog izletišta Jankovac i nastavlja blagim nagibom do kanjona potoka Kovačice i po njemu podno stare utvrde Klak. Staza u potpunosti prolazi kroz šumsko područje, a interpretirat će kontekst bogate povijesti prostora Jankovca i utvrde Klak kojeg je odredilo bogatstvo šuma i prirodna bogatstva Papuka.

Poučna staza će uzdužno spajati dva postojeća sadržaja – izletište Jankovac s obližnjim kulturno- povijesnim lokalitetom utvrde Klak odnosno sa Slatinskim Drenovcem. Ukupna vrijednost projekta je 743.342,75 kuna. Početak radova na stazama očekuje se u proljeće 2022. godine pa se već idućeg ljeta očekuje rasterećenje Jankovca u pogledu automobila.

“Park šuma Jankovac iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja, a sudeći po broju posjetitelja tijekom ovogodišnjih zimskih mjeseci, Papuk se prometnuo i u najposjećeniju zimsku destinaciju. Samim time Općina Čačinci i Park prirode Papuk nisu željeli propustiti priliku za ulaganje u turističku infrastrukturu Papuka. S osobitim veseljem mogu najaviti investiciju u vrijednosti gotovo milijun i pol kuna kojim će Park šuma Jankovac biti još atraktivnija biciklistima i pješacima. Staze su svojom duljinom i karakteristikama prikladne za sve uzraste pa će tako biti idealne za obiteljske šetnje”, izjavio je Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk i načelnik Općine Čačinci.

Fotografije: Kristijan Toplak, Matija Pospihalj, arhiva PP Papuk

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN