Nove mjere na granicama: Osobe cijepljene s dvije doze, mogu odmah ući u Hrvatsku, ne moraju čekati 14 dana

Danas su Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza izmijenjene mjere prelaska granice za državljane zemalja Europske unije, odnosno država i/ili...

Danas su Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza izmijenjene mjere prelaska granice za državljane zemalja Europske unije, odnosno država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru. 

Novom odlukom ulazak u RH osobama koje dolaze iz Scnhegneskog prostora, a koje su cijepljenje s dvije doze cjepiva, bit će im omogućen ulazak čim se cijepe s drugom dozom, neće trebati čekati protek vremena od 14 dana.

Također, novom odlukom, kafići sada mogu raditi do 24 sata, no i dalje samo na otvorenom, ne i u zatvorenom prostoru, prenosi Index.hr.

Tu se prije svega radi o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, ali i drugih djelatnosti koje su dosad bile ograničene do 23 sata. One će od večeras, od ponoći 12. lipnja, moći raditi do 24 sata. I ugostiteljski objekti, pekarnice, casina, automat-klubovi. To se odnosi i na javna događanja, okupljanja i manifestacije“, rekao je Božinović.

Na konferenciji za medije je istaknuto kako će preporuka Vijeća biti biti da je priznato preboljenje plus jedna doza i moći će se dobiti covid potvrda. Za europsku potvrdu PCR i jedna doza, u Hrvatskoj moze i antigenski plus jedna doza.

Utrošeno više od 2 milijuna doza cjepiva

U četvrtak 10. lipnja 2021. utrošeno je 55.960 doza cjepiva od čega 16.250 prvih doza. Time je broj ukupno utrošenih doza cjepiva dosegao 2.04 milijuna, dok je 1.39 milijuna osoba cijepljeno najmanje jednom dozom. 

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (40,2% ukupnog stanovništva, odnosno 48,8% odraslog stanovništva), a završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu ostvareno u Sisačko-moslavačkoj županiji (22,3% ukupnog, odnosno 26,8% odraslog stanovništva).

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN