Novi, drugačiji i neobični promotivni film Rovinja

Rovinj je u periodu od 01.01. do 21.08. 2019. godine ostvario 525.000 dolazaka i 3.018.000 noćenja, što predstavlja povećanje od 1% u dolascima i smanjenje od 1% noćenja u...

Rovinj je u periodu od 01.01. do 21.08. 2019. godine ostvario 525.000 dolazaka i 3.018.000 noćenja, što predstavlja povećanje od 1% u dolascima i smanjenje od 1% noćenja u odnosu na prošlogodišnje ostvarenje. Tako je trimilijunto noćenje ostvareno 21.08., odnosno jedan dan kasnije u odnosu na prošlu godinu.

Tradicionalna glavna emitivna tržišta nadoknađuju pad u broju noćenja ostvarenog početkom srpnja, te stoga njemačko tržište koje je prvo po broju ostvarenih noćenja još uvijek kumulativno bilježi minus od 3%, dok su austrijsko i talijansko tržište nadoknadili minus te su sada na nivou prošle godinu po broju ostvarenih noćenja, ističu iz TZ Rovinja.

Broj gostiju na dan 20.08. prema zadnjem stanju u eVisitoru iznosi 37.500 gostiju što je 3% više u odnosu na prošlu godinu. Navedeni turistički promet realiziran je sa ukupnim brojem smještajnih kapaciteta od 38.536 kreveta, što je za 1.150 kreveta više u odnosu na prošlu godinu (+3%).

Novi, drugačiji i neobični promotivni film Rovinja

No, zanimljiva vijest je kako je prije desetak dana svjetlo dana ugledao novi promotivni video Rovinja. Ono što je u startu jasno kako se radi o drugačijem videu u svakom pogledu.

Novi video je u najmanju ruku drugačiji, neobičan i svakako privlači pažnju. Nije napadan, te praktički bez glazbene podloge tj. ustvari vješto usklađene glazbene podloge koja ne dominira, nego upravo prirodni zvuk, pametno te korak po korak uvlači iz kadra u kadar. No kako gledaš video nekako stalno čekaš “novi zavoj” / kadar iza kojeg se skriva neka jaka poruka.

Iako je fokus na fenomenalnim kadrovima Rovinja koji oduzimaju dah, nisam siguran kako je, iako ne klasični mozaični video, bez nekog narativa i priče iskorišten puni potencijal istog. Možda griješim, no iako je produkcija vrhunska i drugačija, ipak je trebalo postaviti neki narativ i u konačnici priču.

Odličan materijal da se emitira negdje u lobiju hotela ili na nekoj promociji, no koliko je marketinški iskoristiv je pitanje, pogotovo na vrijeme trajanja. Koliko je vidljivo na službenim web stranicama TZ Rovinja, spomenuti video je jedini noviji uradak, te nema kraće ili neke druge verzije istog. S druge strane, svakako pohvala za drugačiji pristup i vrhunsku produkciju.

Ono što je danas trend je imati jedan glavni promotivni video, te više njih manjih koji se obraćaju posebnoj ciljnoj skupini promovirajući određenu nišu turizma. Narativ i priča moraju biti u fokusu, a ne samo mozaične slike destinacije. Dapače, pohvalno je imati i mozaične video materijale, no svakako ne kao jedini ili glavni promotivni video.

AIDA ( Attention, Interest, Desire, Action ) 

Osobno sam ljubitelj AIDA marketing modela, jednostavan i jasan, a koji je jedan od temelja modernog marketinga. ( pažnju (attention), I interes (interest), D želja (desire) i A akcija (action) ) 

Tako i video mora izazvati pažnji i reakciju koja vodi prema istraživanju destinacije, a kasnije i kupnje tj. booking ili dolaska u destinaciju. S jedne strane danas je nikada lakše doći do velikog dosega, zbog društvenih mreža, a opet s druge strane nikada teže, jer je veliki šum u komunikaciji, a pažnju publike je teško dobiti i ista jako kratko traje. Zato je danas pravo umijeće dobiti toliko željenu pažnju i viralnost. Naravno jedan promotivni video nije dovoljan, ako iza njega ne stoji cijela strategija promocije, kako offline, tako i online.

Odlična primjer promotivnog video je također nedavno objavljen novi promo video Istre. Kratko, zanimljivo, efektno i jasno.


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN