Novi odličan umjetnički projekt: Mali Zagreb donosi seriju minijaturnih instalacija postavljenih unutar frekventnih ulica grada

Zastani, pogledaj dolje i pronađi mali grad – poruka je novog umjetničkog projekta Mali Zagreb koji donosi seriju minijaturnih instalacija koje su s prvim danom proljeća, postavljene na jedanaest atraktivnih lokacija...

Zastani, pogledaj dolje i pronađi mali grad – poruka je novog umjetničkog projekta Mali Zagreb koji donosi seriju minijaturnih instalacija koje su s prvim danom proljeća, postavljene na jedanaest atraktivnih lokacija u gradu Zagrebu.

Sićušne kompozicije izgledom podsjećaju na pročelja zagrebačkih stambenih zgrada te na izloge nekada uobičajenih zagrebačkih prodavaonica i obrta. Autor projekta, umjetnik i redatelj Filip Filković Philatz osmislio je ovu neodoljivu priču o malom gradu koju je realizirao s grupom kreativnih mladih ljudi (Mia Martinović, Josip Kresović i Lucija Švob) u jedinstven projekt.

Ideja za radove bila je reflektirati životni prostor našeg velikog svijeta u minijaturnim proporcijama, kao i isticanje važnosti obraćanja pažnje na male stvari u životu i na detalje koji ga obogaćuju“, izjavio je autor Filip Filković Philatz.

Iako se nalaze u samom centru grada, minijaturni radovi Mali Zagreb postavljeni su na neuobičajenim i neočekivanim mjestima – na rubnicima pločnika te u podnožju ograda, zidova i objekata na javnim površinama.

Naznake ovog neodoljivog umjetničkog projekta vidjeli smo krajem 2020. godine, kada je na društvenim mrežama objavljena serija fotomanipulacija minijatura koje dočaravaju zagrebačke domove, dućane i kućice, istaknula je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba te dodala: “Povezali smo se s kreativnim mladim timom koji stoji iza projekta jer smo željeli tim virtualnim minijaturama udahnuti život, stoga će, simbolično, s prvim danom proljeća ove šarmantne, ali složene instalacije zaživjeti u stvarnosti. Svojom diskretnom pojavnošću Mali Zagreb stvara uvijek poželjni moment iznenađenja svakom tko ga ugleda, a kao neinvazivni i ambijentalni projekt na otvorenom koji ne potiče velika okupljanja, pravi je primjer pozicioniranja Zagreba kao odgovorne i sigurne destinacije“.

Da bi ih vidjeli i u njima uživali, potrebno je zaustaviti se, spustiti pogled i potražiti ih. Kako bi olakšali potragu, izrađena je i posebna mapa koja obuhvaća sve lokacije, a može ju se preuzeti u Centrima za posjetitelje ili online, na web stranicama projekta i TZGZ-a.

Serija radova Mali Zagreb podsjeća nas na važnost obraćanja pažnje na male stvari u životu i na detalje koji ga obogaćuju. Potiče nas na razmišljanje o gradu kojem živimo, o povijesti i identitetu grada te o nekadašnjem gradskom životu i navikama njegovih stanovnika koji se prepoznaju u izgledu minijaturnih pročelja zgrada i izloga dućana i obrta. Donosi simboliku doma, mjesta koje bi trebalo izazivati snažne osjećaje pripadnosti, sigurnosti i zadovoljstva, osjećaje koji su nam potrebni za kvalitetan život“, navode autori projekta.

Minijaturne instalacije namijenjene su svim stanovnicima Zagreba i svima onima koji će ga posjetiti od 21. ožujka do 05. rujna 2021. godine. Više o Malom Zagrebu kao i popisu lokacija svih instalacija saznajte OVDJE

Projekt koji bi trebao ostati u stalnoj postavi ili turističkoj ponudi u gradu Zagrebu, dapače, ovo je platforma koju samo treba širiti, nadograđivati i uklopiti u jednu širu priču kulturno urbane ponude grada Zagreba, o kojoj sam nedavno pisao.

/ / / ZAGREB POSTAJE STREET ART GALERIJA NA OTVORENOM. ZAGREB MOŽE I MORA GRADITI SVOJU PRIČU KROZ URBANI TURIZAM

Foto: Mali Zagreb

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN