Predstavljeno novo izdanje knjige “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2021/22”

26. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2021/22”, u izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, je svečano promovirano na Botelu Marina u...

26. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2021/22”, u izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, je svečano promovirano na Botelu Marina u Rijeci.

Projekt „100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica“ provodi se u kontinuitetu već 26 godina i najstariji je nacionalni brand oznake kvalitete u ugostiteljstvu.

100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica je projekt poticaja kvalitete u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje prateće publikacije. Iniciran je 1995. godine, a osnovna ideja bila je napraviti istraživanje tržišta koji su to restorani koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te istaknuti vodeće ne bi li se na taj način motiviralo i ostale na poboljšanje kvalitete ponude i usluge.

U 1995. godini istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 700 restorana, dok se 2020. godine ta brojka popela na preko 2400 restorana. Dio glasovanja se proveo preko portala www.gastronaut.hr, a glasači su mogli dodatno naglasiti kvalitetu ponude, usluge i ambijenta. Paralelno su glasali ugostitelji uz preporuku kolega koji su njima uzor te ispunili upitnike s detaljnim opisom svoje ponude i usluge. Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala dao je Časni odbor projekta koji i proglasio novu listu 100 vodećih prezentiranih u knjizi i vodiču Restaurant Croatica: “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2021/22“.

Tako je i ove godine, 100 vodećih hrvatskih restorana dobilo je plakete i naljepnice Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku, dok se tiskana izdanja se mogu pronaći na  prodajnim mjestima, ili naručiti kod izdavača preko ovog linka.

Restorani su u knjizi 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2021/22 prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti, kao i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima. Važan faktor, jer uvijek nam mora biti u fokusu kontekst destinacije.

Među receptima restorana, u novom izdanju knjige našle su se i: Punjene suhe šljive u špeku; Njoki s dimljenom skutom; Terina od guščje jetre sa želeom od borovnica; Pržene ljetne štrudlice; Janjeći carpaccio; Carpaccio i tartar od tune; Trganci s vrhnjem i zapečenim špekom; Quiche s kozjim sirom i sušenim rajčicama; Pšenica s dimljenim plodovima mora; File brancina u škartocu; Šufigane lignje; Janjeće tripice; Brački vitalac; Juneći obrazi u portu; Janjeći kotleti u krustu; Odrezak jelena u umaku od vina; Salenjaci; Čokoladna torta od svježih smokava…

Projekti Restaurant Croatica i Gastronaut su najstariji brandovi poticanja kvalitete u ugostiteljstvu RH, a tijekom 26 godina projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 497 restorana, a titulu je svih 26 godina obranilo 6 restorana.

Foto: Rino Gropuzzo, Voljen Grbac / Ilustracija: HrTurizam.hr

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN