NP Krka moli posjetitelje i lokalno stanovništvo da ne bacaju otpad u prirodu

Autor:  HrTurizam.hr

24. listopada 2022.

Dugogodišnjim akcijama i aktivnom komunikacijom s lokalnim stanovništvom i posjetiteljima, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ nastoji produbiti svijest o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje. 

Upravo s tim ciljem iz NP Krka još jednom su naglasili kako je na području Nacionalnog parka „Krka“ strogo zabranjeno odlaganje svih vrsta otpada izvan za to predviđenih i označenih mjesta

Tako nalaže Pravilnik o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka „Krka“, ali i naša savjest. Plastici odbačenoj u prirodu trebat će petsto godina da se razgradi, kao i konzervi, a organski otpad, pamuk i papir razgrade se za najviše šest mjeseci. Kada govorimo o krškom području kao što je Nacionalni park „Krka“, opasnost je tim veća kada razgrađeni otpad dospije u porozno tlo, a potom, podzemnom mrežom, u vodu. 

Zato je vrlo važno da otpad odlažemo na za to predviđena mjesta. Sav srednji ili veći otpad koji se pojavi u kućanstvu treba zbrinuti na primjeren način. 

"Kako bi područje Nacionalnog parka „Krka“ ostalo sačuvano u svojoj izvornosti, neokrznuto negativnim čovjekovim utjecajem, ljubazno molimo lokalno stanovništvo i posjetitelje da ne bacaju otpad u prirodu, a nadležne službe da prijave svako neprimjereno odlaganje otpada, kako bismo, u suradnji s komunalnim službama gradova i općina koje gravitiraju Parku, na vrijeme reagirali, otklonili otpad i otkrili neodgovorne pojedince koji su počinili prijestup, što, prema Zakonu o zaštiti prirode, odlaganje otpada u prirodu jest. Iz tog razloga čuvari prirode Nacionalnog parka „Krka“ mogu ispisivati kazne, a, kako bismo dodatno zaštitili prirodu i obuhvatili što veće područje, na području Parka uveden je i videonadzor, " navode iz NP Krka i dodaju kako e radi odvoza i zbrinjavanja takve vrste otpada može kontaktirati komunalnu službu, koja će dati raspored besplatnog odvoza takvog otpada ili uputiti kako otpad zbrinuti po hitnom postupku.

Dugogodišnjim akcijama i aktivnom komunikacijom s lokalnim stanovništvom, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ nastoji produbiti svijest o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje. Također, u NP Krka svake godine sudjeluju u Zelenoj čistki, zajedničkoj jednodnevnoj akciji čišćenja nelegalnih odlagališta otpada, najvećem volonterskom ekoprojektu u Hrvatskoj, koji okuplja aktivne građane i organizacije, a dio je velike globalne akcije World cleanup, pokrenute 2008.

"Kako bismo ukazali na važnost zaštite prirode i očuvanja okoliša, provodimo brojne samostalne akcije čišćenja i edukativne radionice s djecom u prirodi. Upoznajemo živi svijet koji nas okružuje i učimo reciklirati kako bismo odgovornim ponašanjem doprinijeli očuvanju bioraznolikosti koju ostavljamo u zalog budućim generacijama," zaključuju iz NP Krka.

NP „Krka“ pridružuje se Mjesecu hrvatskog turizma

S akcijskom cijenom ulaznice za sve kopnene lokalitete od 65 kuna za odrasle i 52 kune za djecu od 7 do 18 godina u razdoblju od 24. do 31. listopada, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pridružuje se promotivnoj akciji „Mjesec hrvatskog turizma“ koju provode Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica. Djeca do sedam godina oduvijek imaju besplatan ulaz u NP „Krka“.

Foto: NP Krka

Autor:  HrTurizam.hr

24. listopada 2022.