NP Krka slavi 38 rođendan: besplatan ulazak u Eko kampus „Krka“

Otvaranje Eko kampusa „Krka“ u Puljanima obilježilo je prošlu godinu u Nacionalnom parku „Krka“.  Njegovo uređenje počelo je 2005. godine, da bi s vre...

Autor:  HrTurizam.hr

23. siječnja 2023.

Otvaranje Eko kampusa „Krka“ u Puljanima obilježilo je prošlu godinu u Nacionalnom parku „Krka“. 

Njegovo uređenje počelo je 2005. godine, da bi s vremenom postalo dio šireg projekta Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke, zapravo okosnica toga projekta. Eko kampus „Krka“ u Puljanima katalizator je razvoja sjevernog dijela Nacionalnog parka „Krka“, mali, ali snažni motor gospodarstva okolnih mjesta i njihovih stanovnika. Kampus je rezultat dugogodišnjih promišljanja, planiranja i upravljačkih odluka JU „NP Krka“.

Otkad je proljetos otvoren želi, i treba, postati središnje mjesto Nacionalnog parka „Krka“, ali i cijele Šibensko-kninske županije kad je riječ o edukaciji, volontiranju i istraživačkim projektima u prirodi.

Povodom svoga 38. rođendana, koji obilježava 24. siječnja, Nacionalni park „Krka“ posjetiteljima daruje besplatan ulazak u Eko kampus „Krka“ u Puljanima od 23. do 29. siječnja 2023.

Zato je ovogodišnja rođendanska želja Nacionalnog parka „Krka“ da Eko kampus posjete upravo stanovnici naše županije i da obiđu sve njegove sadržaje, uređene u skladu s modernim načinima prezentacije i interpretacije prirodne i kulturnopovijesne baštine. 

Eko kampus krka
Foto / NP Krka 

Najveći dio sadržaja prilagođen je djeci jer Nacionalni park „Krka“ njeguje dugogodišnju praksu educiranja predškolske i školske djece o zaštićenom području i aktivnostima koje se u njemu provode, pa je uređenje i opremanje centra, uključujući dvije bogate zbirke, donijelo dodatnu vrijednost i nove mogućnosti edukativnim programima koji se u njemu provode. Prošle godine pokrenuti su i volonterski programi, nakon što je dugogodišnje zanimanje za tom vrstom aktivnosti rezultiralo potrebnim smještajnim kapacitetima. 

Besplatan ulazak prate prigodni programi i radionice:

  • ponedjeljak, 23. siječnja – Predstavljanje zasebne teme iz Arheološke zbirke: „Rimski medicinski pribor“
  • utorak, 24. siječnja od 9:00 do 11:00 – 3R radionica za učenike 3. i 4. razreda OŠ Drniš – PŠ Gradac
  • srijeda, 25. siječnja – Predstavljanje zasebne teme iz Arheološke zbirke: „Rimsko ratovanje“
  • četvrtak, 26. siječnja – Predstavljanje teme iz Prirodoslovne zbirke: „Alge pod mikroskopom”
  • petak, 27. siječnja – Predstavljanje teme iz Prirodoslovne zbirke: „Leptiri oko nas“
  • subota, 28. siječnja – Projekcija dokumentarnog filma Medena zemlja u Laboratoriju prirode

"Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ nastavit će sadržajno i programski razvijati kampus jer on predstavlja središnje mjesto u prezentaciji zaštićenog područja i omogućuje edukativne, istraživačke i volonterske projekte koji su ono čime je, uz svoju primarnu ulogu, zaštitu prirode, Nacionalni park „Krka“ najviše zaokupljen." zaključuju iz NP Krke i pozivaju sve da im se pridrže u prigodnom programu i radionicama u Eko kampusu „Krka" na Puljanima. 

Autor:  HrTurizam.hr

23. siječnja 2023.