ugostitelji traže potpore

NUU: daljnje restrikcije u poslovanju ugostiteljstva vode u propast caffe barove

Na sastanku turističkog sektora s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske održanom u Opatiji, sudjelovala je i Nacionalna udruga ugostitelja. O važnosti ovog sastanka govori podatak kako u turističkom sektoru posluje...

Na sastanku turističkog sektora s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske održanom u Opatiji, sudjelovala je i Nacionalna udruga ugostitelja. O važnosti ovog sastanka govori podatak kako u turističkom sektoru posluje 21% svih poduzeća u Hrvatskoj, od čega su 2/3 ugostitelji, a o čijem položaju je govorila Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja.

Kako u priopćenju za medije NUU-a stoji, na sastanku u Opatiji govorilo se o uspješnim brojkama u rezervacijama dolazaka stranih i domaćih turista, ali jednako tako se razgovaralo o teretu i šteti koje je podnio ugostiteljski sektor.

“Ionako krhko ugostiteljstvo, suočeno s visokim poreznim opterećenjem, nelikvidnosti i kroničnim nedostatkom radne snage, je od početka pandemije na prvoj crti obrane restriktivnim ograničenjima poslovanja stavljeno u službu zaštite bookinga i zdravlja”, stoji u priopćenju u kojem se naglašava kako je za 55 % svih ugostiteljskih poduzeća, a koja obavljaju djelatnosti pripreme isključivo pića i napitaka, još uvijek zabranjen rad u zatvorenim prostorima.

Radom u kontroliranim uvjetima, ograničenim radnim vremenom i zatvorenim prostorima, ovaj dio sektora još je jednom pokazao svoju veličinu i dokazao da, uz zdravstveni sustav, nosi pandemiju na svojim leđima. Daljnjim restrikcijama u poslovanju ugostiteljstva štitit će se ostatak turističkog sektora, koji je osnovni kruh Hrvatske, navode ugostitelji.

Obzirom da ovakav stav do daljnjega vodi u propast caffe barove, Jelena Tabak je apelirala da Vlada RH i Ministarstvo turizma stanu iza ovog dijela sektora što prije i aktivno sudjeluju u oporavku i kvalitetnom razvoju istog, uz kolegijalnost svih ostalih kolega iz sektora, na isti način na koji su to ugostitelji napravili u trenutku kada se ne smije ugroziti broj uplaćenih dolazaka u Hrvatsku.

Prema prikazanim rezultatima, za sada imamo jako velike izglede odraditi sezonu do kraja, odraditi jesen i zimu, no pretrpljena šteta je prevelika da bi se sanirala u dogledno vrijeme bez provedbe poreznog rasterećenja i dugoročnih reformi. Izostanak reformi potaknut će ionako prevelik odljev kvalificiranog ugostiteljskog osoblja koje na svojim rukama iznosi kvalitetu usluge i uspješne turističke godine.

Nadamo se da će se u skorije vrijeme održati više ovakvih sastanaka te da će trend kojeg je pokrenula ministrica Nikolina Brnjac uz predsjednika Vlade RH postati pravilo jer jedino interaktivnim pristupom i zajedničkim snagama svih dionika turizma možemo nastaviti nizati turističke uspjehe, stoji u priopćenju za medije Nacionalne udruge ugostitelja.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN