NUU: Turizam bi mogao izgubiti desetke tisuća radnih mjesta, a pitanje odgovornosti onih koji donose odluke će zasjeniti tsunami COVID stečajeva

Iz Nacionalne udruga ugostitelja ( NUU ) u svojem današnjem priopćenju osvrnuli su se na komentar ministra gospodarstva i održivog razvoja, Tomislava Ćorića i na aktualnu temu oko najave...

Iz Nacionalne udruga ugostitelja ( NUU ) u svojem današnjem priopćenju osvrnuli su se na komentar ministra gospodarstva i održivog razvoja, Tomislava Ćorića i na aktualnu temu oko najave Vlade RH da će se buduće potpore vezati uz broj cijepljenih u svakom poduzeću.

Ugodno smo iznenađeni da je ministar Ćorić svjestan dubine problema i da je ovako javno kontrirao stavu vladajućih. Jedino dvojbeno je što mu lojalnost leži u krivom kutu – za djelatnike Ministarstva gospodarstva skrbi Ministarstvo uprave, dok smo njegova briga upravo – mi“, navode iz NUU-a u uvodu svojeg priopćenja.

Sektor turizma i ugostiteljstva predstavlja 21 % svih poduzeća u RH, a djelatnost pripreme i posluživanja hrane i pića je osnovna djelatnost 2/3 tih poduzeća sa ukupnim dijelom sektorske zaposlenosti od 51,4 %. Dok hrvatsko gospodarstvo u prosjeku zapošljava 7,2 djelatnika po poduzeću, u ugostiteljstvu je ta brojka bitno veća, čak 12,4 zaposlena.

Sektor je jedan od najpogođenijih u svijetu, a Vlada RH je reagirala na krizu nizom vatrogasnih mjera izbjegavajući pritom donošenje ozbiljnih dugoročnih mjera po uzoru na druge zemlje Mediterana, Europe i svijeta kako bi omogućila ključan korak od preživljavanja ka oživljavanju sektora ugostiteljstva i turizma, navode iz NUU-a i dodaju kako je nizom manjkavih i diskriminatornih odluka o epidemiološkim okvirima u poslovanju na prvu crtu obrane od koronavirusa nepravedno smjestila barove čije poslovanje, osim trenutnih ograničenja karakterizira i apsolutno najviše porezno opterećenje poslovanju u Europskoj uniji u vidu plaćanja izravnih poreza u visini od 28 %.

Ugostitelji podržavaju i promoviraju cijepljenje kao dugoročno rješenje bez alternative za izlazak iz pandemije, no ne vide rješenje u mehanizmima izravne ili prikrivene prisile na isto. Edukacija o prednostima cijepljenja mora biti imperativ kao i suradnja i dijalog s poduzetnicima jer u konačnici svi imamo zajednički cilj. Nedostatak edukacije je jednako vidljiv, kako u privatnom tako i u javnom sektoru. Činjenica da ministar Ćorić nije htio otkriti postotak procijepljenosti zaposlenika u vlastitom ministarstvu pozivajući se na GDPR i intimu zaposlenika ostavlja poduzetnike u očaju.Po svemu sudeći, ostavlja dojam da u intimu poduzetnika, s druge strane, voli ući žestoko, s batinom u ruci. Dok su za javni sektor božićnice, regresi i povećanje plaće neupitni, zaposlenicima u realnom sektoru se prijeti i gubitkom jedinog prihoda u vidu kompenzacije države zbog ograničenog ili onemogućenog rada u uvjetima pandemije koja im zasigurno ne bi bila potrebna da su imali priliku neometanim radom zaraditi vlastite plaće“, ističu iz NUU-a.

Nastavi li se ovakva agenda, iz NUU-a smatraju kako bi turizam mogao izgubiti desetke tisuća radnih mjesta, a pitanje odgovornosti onih koji donose odluke će zasjeniti tsunami COVID stečajeva, propalih poslova i bespovratno iseljenih ljudi izvan granica RH u potrazi za kruhom, bez željenog utjecaja na procijepljenost stanovništva.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN