Objavljen online sustav za elektroničku predaju zahtjeva za digitalne nomade

Od danas je završen i zadnji proces vezano uz regulaciju viza za digitalne nomade u Hrvatskoj. Prije dva tjedna, u saborsku proceduru Vlada RH uputila je izmjene i dopune...

Od danas je završen i zadnji proces vezano uz regulaciju viza za digitalne nomade u Hrvatskoj.

Prije dva tjedna, u saborsku proceduru Vlada RH uputila je izmjene i dopune Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca u Republici Hrvatskoj prema kojem se regulira zdravstveno osiguranje digitalnih nomada u Hrvatskoj.

Izmjenama se tako omogućuje ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu digitalnom nomadu – državljaninu treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u Hrvatskoj i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Hrvatske, a kojem je odobren privremeni boravak u Hrvatskoj.

Također, objavljen je i cijeli postupak kao i uvjeti za prijavu viza za digitalne nomade. Među ostalim, definirano je kako državljanin treće zemlje koji regulira privremeni boravak u svrhu boravka digitalnih nomada mora raspolagati sredstvima u visini od najmanje 2,5 prosječne mjesečne neto isplaćene plaće za prethodnu godinu. U ovom trenutku iznos potrebnih sredstva na mjesečnoj osnovi je minimalno 16.142,5 kn, odnosno ako je namjeravani period boravka u Republici Hrvatskoj 12 mjeseci, potrebno je dokazati da raspolažete sredstvima u iznosu minimalno od 193.710,00 kn.

Danas je napravljen i zadnji korak kako bi zaokružili cijelu priču oko privlačenja digitalnih nomada u Hrvatsku. Naime, objavljen je online sustav za elektroničku predaju zahtjeva za digitalne nomade, te su tako jasno definirani svi uvjeti i postupak prijave vezano uz regulaciju viza za digitalne nomade u Hrvatskoj.

Svi uvjeti i postupak nalazi se u prilogu.

/ / / KAKO DO VIZE ZA DIGITALNE NOMADE U HRVATSKOJ? DONOSIMO CIJELI POSTUPAK

Podsjetimo, nedavno su CNN i Lonely Planet naveli Hrvatsku kao idealnu destinaciju za digitalne nomade, te nam time osigurali ogroman besplatni medijski prostor i veliki globalni medijski doseg. 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN