Ujedinjuju se sve inspekcije u turizmu. Od sada će turistički inspektori moći ulaziti u neregistrirane objekte

Nelegalni iznajmljivači nelojalna su konkurencija te veliki problem našeg turizma. Gotovo svaka turistička zajednica bori se s problemom neregistriranih djelatnosti. Kako bi se provodila bolja kontrola i uveo red...

Nelegalni iznajmljivači nelojalna su konkurencija te veliki problem našeg turizma. Gotovo svaka turistička zajednica bori se s problemom neregistriranih djelatnosti.

Kako bi se provodila bolja kontrola i uveo red u crnoj i sivoj zoni, prema novom zakonu ujedinjuju se sve inspekcije u turizmu te će inspektori moći ulaziti u objekte koji nisu prijavili iznajmljivanje smještaja.

Osim turističkih inspektora, svi inspektori imaju pravo, između ostalog, ne samo bavljenja registriranim objektima nego i onima za koje se sumnja da su neregistrirani. Zakonskim izmjenama mogu vrlo brzo i efikasno ući u te objekte“, objasnio je Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma za HRT.

Inspekcije se ujedinjuju te bi ponovnim ustrojem neovisnog Državnog inspektorata rad inspekcija trebao biti efikasniji i funkcionalniji. U turizmu bi on trebao omogućiti jasniju i konkretniju borbu protiv crne i sive ekonomije. Neplaćanje poreza i neprijavljivanje radnika jedan je od glavnih motivatora zalaganja Obrtničke komore za ponovni ustroj Državnog inspektorata.

Ugostitelji i obrtnici često su se susretali s inspektorima, a ponekad i s više njih u isto vrijeme. „Sigurno da je nama neugodno ako nam u jednom vremenskom periodu dođe tri ili četiri različite inspekcije i naprave nam nered, blokadu na radnom mjestu i sigurno da je to gadno pogotovo kad su lokali puni usred turističke sezone“, izjavio je Stjepan Knežević, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore te dodao kako je prije samo carina mogla ući u prostore koji rade na crno, a drugi inspektori nisu. “Mi smo željeli i da turistički inspektori imaju ovlasti ući gdje je nelojalna konkurencija, gdje je rad na crno.

No, iznajmljivači ponekad nisu svjesni ili dovoljno educirani o pravnoj regulativi vezanoj uz tu turističku djelatnost. „Ljude koji se bave ovim poslom treba educirati. Iz razloga što su mahom to ljudi starije životne dobi i oni jednostavno nisu dovoljno dobro upoznati sa zakonima, nisu dovoljno upoznati s procedurama i u tom smjeru nedostaje više edukacije nego kontrole“, rekao je Daniel Radeta, predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Zadar.

Podsjetimo, sukladno novim izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koji, između ostalog, nalaže se da turistički inspektori imaju mogućnost primjenjivanja načela oportuniteta, to jest mogućnost da se manjim prekršajima može dati upozorenje, s vremenskim rokom da se isprave nepravilnosti, a ne da se odmah ispisuju novčane kazne.

Svakako kako je svima u interesu da se suzbije crno tržište, jer oni su nelojalna konkurencija legalnim iznajmljivačima.

Izvor: HRT

Povezane vijesti: