Od sljedeće godine PP Papuk uvodi novi cjenik i pojedinačne ulaznice na Jankovcu

2017, godina je zasigurno jedna od najznačajnijih za Park prirode Papuk. Ove godine Park slavi svoju punoljetnost, a prošlo je i 10 godina otkako je Papuk postao prvi geopark...

2017, godina je zasigurno jedna od najznačajnijih za Park prirode Papuk. Ove godine Park slavi svoju punoljetnost, a prošlo je i 10 godina otkako je Papuk postao prvi geopark u Hrvatskoj pod zaštitom UNESCO-a. Ostvarena je rekordna posjećenost Parka, a u tijeku je i nekoliko projekata sufinanciranih od strane europskih fondova među kojima je najznačniji projekt Geo priče UNESCO geoparka.

A kako bi se PP Papuk mogao kvalitetno i održivo razvijati kao i dodatno uložiti u turističku infrastrukturu, sukladno sve većim dolaskom posjetitelja, na području Parka prirode Papuk od sljedeće godine u primjeni je novi cjenik te se uvode pojedinačne ulaznice na Jankovcu, kao i snižavaju se postojeće cijene za organizirane grupe i stručna vođenja.

Osim u zaštitu prirode koja je primarna, Park je do sada mnogo uložio u izgradnju turističke infrastrukture koja je obogaćena i unaprijeđena s ciljem kako bi se u ovom zaštićenom području unaprijedili standardi u pružanju usluga posjetiteljima. Obzirom da su do sada ulaznicu na čitavom području Parka plaćale samo organizirane grupe (25,00 kn odrasli, 20,00 kn djeca, planinari i umirovljenici), Ustanova, radi ujednačavanja statusa posjetitelja, od sljedeće godine uvodi plaćanje pojedinačnih ulaznica i to samo za područje Park šume Jankovac, a cijena ulaznice će iznositi simboličnih 10,00 kuna,  dok će djeci biti omogućen besplatan ulaz. U cijenu će ulaznice biti uključen turistički obilazak Grofove staze uz stručnu pratnju i promotivni letak. Novim cjenikom uređeni su i potpuno novi edukativni programi prilagođeni potrebama različitih kategorija  naših posjetitelja. Učenici osnovnih i srednjih škola u Požeško-slavonskoj i Virovitičko podravskoj županiji i dalje će po prihvatljivijim uvjetima uživati u ljepotama Jankovca, a u narednom razdoblju planira se slična suradnja i sa školama iz svih pet slavonskih županija.

Park šuma Jankovac – najjači turistički adut

Najjači turistički adut svakako je Park šuma Jankovac koja i ove godine privlači najveći broj posjetitelja. Jankovac je jedna od najljepših gorskih dolina, bogata hladnim izvorima i bistrim potocima, okružena stoljetnim bukvama slavonske šume. “Kroz višemilijunska ulaganja koja su ostvarena u proteklom razdoblju na širem području Parka prirode Papuk, a posebice u Park šumi  Jankovac, kao i kroz više od 20 milijuna kuna koje ćemo uložiti u naredne dvije godine upravo na Jankovcu, ova buduća simbolična naknada naših posjetitelja daje trajni doprinos zaštiti i očuvanju  prirode  na području našeg najvećeg slavonskog bisera kojeg moramo sačuvati za sve buduće generacije” izjavio je Alen Jurenac, ravnatelj Parka.

Do sada najveći ostvareni infrastrukturni projekt predstavlja objekt Eko-točka Jankovac.   Posjetiteljima je tako  stavljena na raspolaganje dvorana sa 40 mjesta za održavanje raznih prezentacija, konferencija I edukativnih programa. U objektu se nalazi  suvenirnica i sanitarni čvorovi koje posjetiteji mogu besplatno koristiti, tako da Eko točka u potpunosti zadovoljava sve potrebe suvremenih turista.“Više od četrdeset godina pohodim inozemna i domaća gorja i iskustveno mogu reći da sam na dosta lokacija  plaćao ulaznicu ili neki oblik naplate boravka u prostoru. Negdje je to popraćeno dobrom infrastrukturom na terenu , a negdje pak stručnom i inom logistikom.  U granicama  Parka prirode Papuk do sada se, po važećem cjeniku, plaćala “planinarska” pojedinačna ulaznica na cijelom zaštićenom području i  to po cijeni od 20,00 kuna. Sada će taj pojedinac plaćati 10 kuna i to samo u području Park šume Jankovac, a obilazak izvan tog područja je besplatan. Vrijeme je da se i ostali dijelovi Parka prirode Papuk odnosno Geoparka Papuk  započnu valorizirati” istaknuo je Miroslav Mesić, čuvar prirode u Parku.

Ovim projektom i novom turističkom infrastrukturom Park prirode Papuk želi omogućiti kvalitetan suživot čovjeka i prirode, staviti zaštićena područja u funkciju održivog razvoja te podići turistički potencijal ovog zaštićenog područja u korist lokalne zajednice.

 

 

Povezane vijesti: