Odbrojavanje se nastavlja: Dubrovački ugostitelji zatvaraju lokale na 60 minuta u akciji „3 do 12“

Odbrojavanje se nastavlja: Dubrovački ugostitelji u srijedu 30. rujna zatvaraju lokale na 60 minuta u akciji „3 do 12“, ali i pozivaju na besplatnu kavu, sutradan. Slijedom akcija „5...

Odbrojavanje se nastavlja: Dubrovački ugostitelji u srijedu 30. rujna zatvaraju lokale na 60 minuta u akciji „3 do 12“, ali i pozivaju na besplatnu kavu, sutradan.

Slijedom akcija „5 do 12“ u organizaciji Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, te „4 do 12“ u organizaciji Udruge ugostitelja Split i kolega iz cijele Dalmacije, Udruga ugostitelja Dubrovnik zajedno s ugostiteljima Iz okolice se pridružuje akcijom “3 do 12”.

Ugostitelji: Ukoliko ne bude nas, neće biti ni radnih mjesta

Brojne tvrtke poput putničkih agencija, agencija za organizacije “evenata”, prijevoznika, brodara, praonica, trgovaca, malih iznajmljivača pa naravno i naših kolega ugostitelja, bez ozbiljnih proaktivnih mjera neće dočekati početak sljedeće sezone, ističu iz Udruga ugostitelja Dubrovnik te dodaju kako su mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta su zaista pomogle njihovim zaposlenicima, ali sad je pomoć potrebna i poslodavcima da bi ta radna mjesta mogla ostati sigurna do iduće sezone.

Ukoliko ne bude nas, neće biti ni radnih mjesta. Mi od Vlade ne tražimo da nam se poklanja novac ili da nam se daje bilo što na štetu drugih poreznih obveznika. Mi samo želimo da nam se u idućim godinama uzme manje na ime poreza i da nam se omoguće kreditne linije koje bi mi naravno vratili kroz poslovanje u idućim, nadamo se boljim godinama.Naveliko najavljivane kreditne linije preko Hamag Bicra i HBOR-a su ostale prazno slovo na papiru, a komercijalne banke ne odobravaju ugroženim tvrtkama i obrtima kredite u svojim aranžmanima” ističu iz Udruge ugostitelja Dubrovnik.

Zbog svega toga Udruga ugostitelja Dubrovnik zajedno s kolegama iz okolice, odlučila se na akciju “3 do 12” te u srijedu 30.09. od 11.57 do 12.57 obustaviti posluživanje svojih gostiju kako bi skrenuli pažnju na ozbiljnost situacije.

Po prvi put smo se na ovaj način odlučili aktivirati, udružiti i od Vlade tražimo konkretne mjere za spas gospodarstva našeg grada i cijele Hrvatske, naglašavaju iz Udruge ugostitelja Dubrovnika.

Mjere koje traže ugostitelji su:

1. Obustava naplate PDV-a do 1.3.2021.

2. Trajna snižena stopa od 10% na svu hranu prema Strategiji razvoja Hravtskog turizma iz 2013. (po zakonu o hrani – jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino)

3. Pristup kreditnim linijama za likvidnost (HAMAG)

4. Pristup kreditnim linijama za investicije (HBOR)

5. Državna jamstva za kredite kod komercijalnih banaka po uzoru na ostale zemlje Europe

Anketa: 80% poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima

Radeći anketu na bazi od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovljeno je kako gotovo 60% ugostitelja bilježi pad u poslovanju veći od 50%, a gotovo 40% se suočava sa činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do slijedeće sezone. S druge strane, čak 80% poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima.

Svjestki dan kave uz besplatnu kavu

Kao nastavak akcije, sljedeći dan 01.10. na Svjetski dan kave, lokali koji sudjeluju u akciji će u istom vremenskom periodu os 11.57 do 12.57 besplatno posluživati kavu svojim gostima.

Foto: Kod Kapetana Hvar / Izvor: Udruženje ugostitelja Split

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN