Odlični predsezonski rezultati turističkog prometa u Srednjoj Dalmaciji

Prema podacima iz sustava eVisitor, u Splitsko - dalmatinskoj županiji je tijekom svibnja u komercijalnom smještaju bilo 313.141 gostiju koji su ostva...

Autor:  HrTurizam.hr

11. lipnja 2024.

Prema podacima iz sustava eVisitor, u Splitsko - dalmatinskoj županiji je tijekom svibnja u komercijalnom smještaju bilo 313.141 gostiju koji su ostvarili 1.132.026 noćenja što je rast od 17 posto u dolascima i noćenjima u odnosu na prošlu godinu. U svibnju je najviše gostiju imao Split koji je zabilježio 294 tisuće noćenja, Makarska je imala gotovo 100 tisuća noćenja, Seget i Tučepi 55 tisuća, grad Hvar 52 tisuće, te Omiš i Supetar 48 tisuća noćenja. 

Prvih pet ovogodišnjih mjeseci u turističkom prometu komercijalnog smještaja bili su odlični u Srednjoj Dalmaciji sa 570.563 dolazaka i 1.879.330 noćenja što je rast od 12 % u dolascima 11 % u noćenjima u odnosu na prošlu godinu, odnosno 5 % više dolazaka i 14 % više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu. 

U razdoblju od pet ovogodišnjih mjeseci najveći broj dolazaka ostvarili su domaći gosti,a sa stranih tržišta na prvom mjestu su Nijemci (69.468), turisti iz SAD (44.091),turisti s tržišta Ujedinjenog Kraljevstva (39.855), turisti iz BiH ( 38.315 )i Francuske (36.722). 
Istovremeno, najveći broj noćenja zabilježili su Njemci, domaći gosti, turisti s tržiša Ujedinjenog Kraljevstva, turisti iz Poljske i Francuzi. 

U dosadašnjem predsezonskom razdoblju, daleko najveći turistički promet bio je u Splitu, potom slijedi Makarska, Omiš, Seget, Hvar, Supetar...

Idemo ukorak sa suvremenim trendovima u turizmu, ali isto tako ne zaboravljamo našu tradiciju i sve ono što čini mentalitet ljudi ovog podneblja, navodi Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i dodaje kako je raznolik i bogat sadržaj po cijeloj Županiji razlog odličinh turističkih rezultata.

"Cijeli niz događanja, manifestacija, festivala, okupljanja i prezentacija baštine i povijesti, ali i ritmova najsuvremenije glazbe uz puno zabave razlog su za posjet Srednjoj Dalmaciji ovoga lipnja i početkom srpnja. Ne čudi zato da predsezonski mjeseci za Srednju Dalmaciju prolaze u znaku velikog porasta turističkog prometa, brojnih novih gostiju i povratka onih koji su već otkrili sve prednosti odmora u Splitsko - dalmatinskoj županiji na pragu ljeta. 

Turistički promet u prvih pet mjeseci ove godine za Splitsko - dalmatinsku županiju predstavlja odličan uvod u glavni dio turističke poslovne godine. Tako je u prvih pet mjeseci ove godine naša županija zabilježila 571 tisuću dolazaka gostiju (rast od 12 posto) i 1,88 miljuna noćenja (rast od 11 posto)u odnosu na prošlu godinu, što je predsezonski turistički promet u čiji rezultat je uloženo puno ciljane, osmišljene promocije i marketinških aktivnosti koje su uz našu izvrsnu zračnu povezanost sa svijetom rezultirale odličnom posjetom.

Istovremeno se objavljuju atraktivni tekstovi i emisije u najčitanijim i najgledanijim svjetskim medijima čiji novinari su posjetili našu županiju i sada u svojim reportažama preporučuju razna mjesta, okuse i doživljaje na našim rivijerama i otocima. Na mnogim smo svjetskim listama popularnosti i posebnih turističkih pogodnosti među odabranima i preporučenima, što je značajan vjetar u leđa turističkom zamahu na pragu glavnog dijela turističke godine." ističe Vladović i dodaje kako nastavljaju s projektom Zelene linije i ciljanim projektima rasterećenja velikih turističkih središta kako bi gosti i domaćini zajedno uživali u povijesti, kulturi i ljepotama Srednje Dalmacije.

Foto: TZ Split

Autor:  HrTurizam.hr

11. lipnja 2024.