Projekt “Čazma Natura” vrijedan 26 milijuna kuna u 2018. kreće u realizaciju

Projektni prijedlog Grada Čazme ” Čazma Natura – uspješno je prošao fazu provjere prihvatljivosti projekta i aktivnosti te ocjene kvalitete i upućuje se u sljedeću fazu postupka – dodjele bespovratnih sredstava...

Projektni prijedlog Grada Čazme ” Čazma Natura – uspješno je prošao fazu provjere prihvatljivosti projekta i aktivnosti te ocjene kvalitete i upućuje se u sljedeću fazu postupka – dodjele bespovratnih sredstava kroz 3. fazu – provjera prihvatljivosti izdataka, ističu iz Grada Čažme.

Projekt Čazma Natura obuhvaća zaštitu i revitalizaciju zaštićenih dijelova prirode, Regionalni park Moslavačka gora te područje uz rijeku Česmu, Medjame i Vustje, ali i izgradnju novih sadržaja u gradu Čazmi, poput Zelene tržnice i biološkog kupališta, odnosno biološkog parka. Projekt predviđa i uređenje dviju učionica OŠ Čazma te uređenje arboretuma kao i izgradnju sportskog parka uz poučno tematsku stazu namijenjenog biciklistima i “ovisnicima” o adrenalinu s obzirom da će omogućiti razvoj novoj vještina. U sklopu projekta uključeno je uređenje Multifunkcionalnog centra tj. novouređena zgrada na trgu dobit će i novu svrhu.

Provedba projekta direktno će utjecati na zapošljavanje: 12 osoba – stalno zaposlenih te 40 sezonskih djelatnika, no no najvažnije generirati će novu vrijednsot te pozitivno promijeniti vizuru grada. “Stvaranjem turističkih sadržaja povećat će se broj posjetitelja koji će doprinijeti i porastu broja novozaposlenih u postojećim i novim turističkim i ugostiteljskim poduzećima. Uvođenjem novih tehnologija doprinijet će se smanjenju potrošnje energije i zaštiti okoliša. Projekt će promijeniti vizuru Grada Čazme te doprinijeti ostvarenju cilja – razvoj Grada Zelenog turizma koji će utjecati na razvoj kontinentalnog turizma i povećanje broja posjetitelja na turistički nerazvijenim područjima” ističe gradonačelnik Dinko Pirak.

Grafički prikazi budućeg izgleda arboretuma kod Osnovne škole Čazma, Medjama, šetnice na nasipu i Vustja, koji se planiraju urediti u sklopu projekta Čazma Natura, vrijednog 26 milijuna kuna.

Posted by Grad Čazma on 13. travnja 2017

U sklopu projekta Čazma Natura, vrijednog 26 milijuna kuna, novcem iz EU fondova planiraju se urediti biciklistički park na sportskim terenima u Čazmi, zelena tržnica u Ul. kralja Tomislava, arboretum kod Osnovne škole Čazma, Medjame, šetnica na nasipu i Vustje.

Prirodni bazeni prilika za kontinentalni turizam

Zanimljivo kako je će se u sklopu projekta raditi i jedan od prvih, ako ne i prvi, prirodni ili biološki bazen. Inače, radi se o benzenima bez potrebe klora i bilo kakvih kemikalija,  a oko kupališta se nalazi posebna zone na kojoj je zasađena vodena vegetacija koja služi kao mini ekosustav koja te time sama održava čistoću bazena.

Prirodni bazeni bi trebali biti nešto normalno u kontinentalnom području bar kada pričamo o kontinentalnom turizmu, nešto što je logično, prirodno i efikasno te se uklapa u ambijent i cijeli doživljaj. Također, kako se radi o bazenu koji se umjetno radi, mogućnosti uređenja su beskonačne tj. s ili bez vodopada, manji ili veći itd… te se tako prirodni bazeni mogu uklopiti u bilo koji prostor.

Ovo je svakako velika prilika za kontinentalni i ruralni turizam, a kad već Ministarstvo može sufinancirati bazene na Jadranu, možda bi mogli sufinancirati prirodne bazene i za kontinentalni turizam.

U galeriji na Pinterestu pogledajte koje su sve mogućnosti prirodnih bazena – Pinterest Natural Pools , ili malo sami istražite po bespućima interneta.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN