Održana prva radionica EDEN mreže na temu “Turizam i lokalna gastronomija”

U organizaciji Hrvatske turističke zajednice u Svetvinčentu u Istri je danas održana prva radionica članova nacionalne EDEN mreže na temu “Turizam i lokalna gastronomija”. Cilj radionice je razmjena iskustava...

U organizaciji Hrvatske turističke zajednice u Svetvinčentu u Istri je danas održana prva radionica članova nacionalne EDEN mreže na temu “Turizam i lokalna gastronomija”. Cilj radionice je razmjena iskustava i znanja te definiranje zajedničkih aktivnosti članova EDEN mreže u Hrvatskoj. U ime domaćina, općine Svetvinčenat, prisutne je pozdravio načelnik općine Dalibor Macan koji je istaknuo važnost turizma za razvoj općine, Istre, ali i Hrvatske te pritom ukazao na važnost lokalne gastronomije u kreiranju turističkog proizvoda.

O iskustvima Međimurja u korištenju EDEN brenda u razvoju i promociji destinacije govorio je Rudi Grula, voditelj Turističke zajednice Međimurske županije, dok je o gastro proizvodu Istre govorila Cristina Vojić Krajcar iz Turističke zajednice Istarske županije. Izlaganje o gradu Ninu kao primjeru dobre prakse EDEN mreže održala je Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Nina, dok je o važnosti promidžbe EDEN destinacija i jačanju svijesti o njima kao temi EDEN-a za 2016./2017. govorila Silvija Licul iz Glavnog ureda HTZ-a.

U okviru radionice razmijenjena su iskustva članova nacionalne EDEN mreže koju čine svi dosadašnji pobjednici i finalisti natjecanja. Završno izlaganje o prednostima uključivanja i aktivnog sudjelovanja u mreži EDEN destinacija održala je Senka Daniel iz Ministarstva turizma. Radionica je okupila 35 članova nacionalne EDEN mreže, a nastavljena je prezentacijom o sljubljivanju jela i vina Međimurja uz Show Cooking masterchefa Marka Palfija u Stanciji 1904 u Smoljacima – nacionalnom EDEN pobjedniku za 2013. na temu “Pristupačni turizam”.

Inače, projekt Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) provodi Europska komisija s ciljem promicanja europskog turizma, stvaranja svijesti o raznolikosti i kvaliteti europske turističke ponude, promicanja svih zemalja i regija, ublažavanja sezonalnosti, pokušaja da se izbalansiraju turistički tokovi i otvori platforma za razmjenu dobrih primjera na europskoj razini, promovira umrežavanje nagrađenih destinacija te stimuliraju druge destinacije da usvoje modele održivog razvoja turizma. Hrvatska u ovom projektu Europske komisije sudjeluje od samog početka od 2007. godine, a operativno ga provodi Hrvatska turistička zajednica zajedno sa sustavom turističkih zajednica i Ministarstvom turizma.

Povezane vijesti: