Slavonci pokazali veliki interes za zapošljavanjem u sektoru turizmu

U Osijeku su danas održani 3. Dani poslova u turizmu. U 10.00 sati kada su “otvorena vrata” Sportske dvorane Gradski vrt u Osijeku, a u roku 20 minuta cijela...

U Osijeku su danas održani 3. Dani poslova u turizmu. U 10.00 sati kada su “otvorena vrata” Sportske dvorane Gradski vrt u Osijeku, a u roku 20 minuta cijela dvorana je bila dupkom puna osoba koji žele raditi u turizmu tijekom sezone.

Kao i prošle godine, organiziran je prijevoz autobusom iz raznih okolnih gradova i županija, te je tako oko 12.00 sati na parkingu ispred dvorane bilo parkirano preko 29 buseva koji su došli iz cijele Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Požeško – slavonske županije.

Zanimljivo, prema informacijama od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ( HZZ ) trenutno ima oko 160.000 nezaposlenih, a koji su svi anketirani od HZZ-a na temu žele li raditi u turizmu. Od ukupnog broja njih 18.000 izjasnilo se je da upravo svoju poslovnu priliku vidi u sektoru turizma.

Iako si svi štandovi, od ukupno 80 poslodavaca bili popunjeni, najviše interesa je privukao štand Valamar Riviere. Iako je u prvom mahu bila velika gužva, opći dojam je kako je zamjetno manje ljudi u konačnici došlo na 3.Dane poslova u turizmu. Tome govori i činjenica kako je u 13.00 sat već cijela dvorana bila praktički prazna, a u 14.00 sata već je dobar dio izlagača napustio dvoranu.

Ostaje gorak okus kako niti jedan od izlagača nije se niti malo potrudio urediti svoj štand, osim klasičnim pultovima, “pingvin” banerima i plakatima, te niti jedan se nije istaknuo da bi privukao pažnju, pa tako možda i kvalitetniji tj. iskusniji kadar. Koliko god veseli činjenica da je bio veliki interes i puna dvorana u prvom mahu, sve to izgleda kao klasični i hladnokrvni lov na životopise. Ispuni formular i čujemo se.

Procijene govore kako će se za ovu turističku sezonu biti potreba za 15.000 sezonskih radnika, pa čak do 20.000. S druge strane Vlada RH povećala je za ovu godinu kvote za zapošljavanje stranih radnika u sektoru turizma na 15.611 dozvola. Ako gledamo interes nezaposlenih za radom u turističkoj sezoni prema podacima HZZ-a, interes u Osijeku, kao i jedan od osigurača ( strana radna snaga ), ove sezone bi se ipak trebalo znatno smanjiti problem radna snage u turizmu.

Ono što svakako veseli je da je turistički sektor ove godine ozbiljno shvatio problem s nedostatkom radnika, dok je prošle godine ostao nespreman te kao da nije vjerovao da će se uz sva upozorenja oko manjka radne snage, to i obistiniti tijekom sezone. Upravo iz lošeg iskustva od prošle godine i svojevrsne panike koja direktno ugrožava poslovanje, većina turističkih kompanija, pogotovo one najveće, su ove godine znatno poboljšale radne uvijete. Od povećavanja fiksnih plaća, uvođenje raznih dodataka od regresa, božićnica itd… do drugih raznih financijskih stimulacija. Ono što napokon postaje standard i što sam mogao čuti šetajući između štandova, svi se hvale kako osiguravaju smještaj, s klimom, televizorima itd… tri obroka, pauzu, fiksno radno vrijeme što bi trebalo biti minimum standarda odavno, jer da je tako bilo odavno sigurno kako cijeli problem s nedostatkom radne snage ne bi na ovaj način eskalirao.

Također, ove su godine oglasi za otvorena radna mjesta aktivni tijekom cijele godine, a koja su objavljena na web stranicama turističkih kompanija. Veće kompanije su otvorile i FB stranice gdje tijekom cijele godine pokušavaju animirati buduće zaposlenike, kako bi u što kraćem vremenskom roku osigurale dovoljni broj zaposlenika koji im je potreban za špicu turističke sezone.

Daleko je to od idealnog, ali stvari svakako idu na bolje. Naravno, problem je što se korijen problema nije rješavao dok je vrištao godinama i bilo je samo pitanje kada će “balon” puknuti, a ne sada kada je problem eskalirao.

S druge strane iz Ministartva turizma puno očekuju od programa Regionalnih centra kompetentnosti, kojima je cilj jačanje privlačnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, a koji bi uskoro trebao ugledati svjetlo dana. Naime, centri za kompetentnos biti će aktivni u šest gradova: Splitu, Zaboku, Puli, Osijeku, Dubrovniku i Opatiji.

Svakako treba pohvaliti kako je među 80 turističkih poslodavac, prisutan bio i jedan iz Slavonije, točnije Hotel Osijek, koji je na svom domaćem terenu pokušao zarđati radnu snagu.

Sve u svemu, svakako kako su Dani poslova u turizmu odličan projekt kao i prilika kako za poslodavce tako i za nezaposlene da se na licu mjesta osobno upoznaju te direktno dobiju sve odgovore na pitanja.

Nakon Osijeka, Dani poslova u turizmu održat će se u Zagrebu 25. siječnja te u Splitu 1. veljače, a  na svakoj od lokacija očekuje se otprilike 10.000 posjetitelja, nezaposlenih osoba, učenika, završnih razreda strukovnih škola te ostalih zainteresiranih za sezonsko zapošljavanje u turizmu.

Povezane vijesti: