Održivi razvoj: Dubrovački ugostitelji u povijesnoj jezgri ugradili separatore masti

Prema odluci Gradskog Vijeća grada Dubrovnika svi ugostitljeski objekti  u povijesnoj jezgri morali su ugraditi separatore masti ( mastolovac ) u posl...

Autor:  HrTurizam.hr

3. studenoga 2023.

Prema odluci Gradskog Vijeća grada Dubrovnika svi ugostitljeski objekti  u povijesnoj jezgri morali su ugraditi separatore masti ( mastolovac ) u poslovni prostor do 31. prosinca 2020. godine.

Mastolovci ili separatori masti služe za pročišćavanje otpadne vode koja sadrži masti i ulja biljnog porijekla, a ugrađuju se u interni odvodni sustav objekta. Obveza ugradnje mastolovaca za ugostiteljske objekte u povijesnoj jezgri propisana je Odlukom o zakupu javnih površina.

Kako navode iz grada Dubrovnika, djelatnici Odsjeka za komunalno redarstvo proveli su nadzor ugostiteljskih objekata na području povijesne jezgre grada, a koji su u svoje kuhinje bili dužni ugladiti separatore masti, tzv. mastolovce.Prvo su se ugostiteljski objekti pismeno očitavali o ugradnji mastolovaca, dok su nakon toga komunalni redari izvršili provjeru na licu mjesta u ukupno 84 ugostiteljska objekata koji se bave pripremom hrane. Izvidom je ustanovljeno je 80 objekata imaju ugrađene mastolovce, dok su predstavnici preostala četiri objekta predočili dokaze o nabavci uređaja.

Komunalni redari će provesti dodatne kontrole na terenu te ako preostali objekti u razumnom roku ne izvrše ugradnju uređaja na propisan način, Grad Dubrovnik će sukladno ugovorima o zakupu javnih površina tim objektima otkazati javne površine”, navode iz grada Dubrovnika.

Prvi put u povijesti Dubrovnika čisti se kanalizacija

Grad Dubrovnik i Vodovod Dubrovnik provode čišćenje i sanaciju povijesnog kanala mješovite odvodnje, a nakon stanke zbog turističke sezone radovi se nastavljaju najprije na Prijekom sve do Onofrijeve fontane, dok će se radovi čišćenja kanala ispod Straduna provoditi nakon završetka 10. Dubrovačkog zimskog festivala.

1679668513
Foto: Grad Dubrovnik

Radi se o projektu u sklopu Aglomeracije Dubrovnik, EU projekta „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik“, najvećeg infrastrukturnog zahvata u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav u povijesti Dubrovnika vrijednog više od 880 milijuna kuna, odnosno preko 117 milijuna eura.

Čišćenje kanalizacije započela je istražnim radovima u veljači 2018. godine, a prvi provedeni radovi čišćenja i sanacije obuhvatili su kanal u dužini od 30 metara.

Odlični rezultati u posezoni – listopad zabilježio 9% više noćenja i 22% više dolazaka

Uspješan ishod ove sezone u Dubrovniku zaokružio je izvrstan listopad u kojem je ostvareno 338.563 noćenja, što predstavlja povećanje od 9% u odnosu na prethodnu 2022. godinu. Prema podacima sustava za prijavu i odjavu turista eVisitor, zabilježeno je 116.914 dolazaka, odnosno 22% više nego lani.

Godina 2023. do 31. listopada bilježi 20 posto više dolazaka i 9 posto više noćenja u odnosu na prethodnu, a najbrojniji gosti su tradicionalno iz Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, a potom slijede Francuska, Njemačka, Hrvatska, Irska, Australija, Španjolska, Finska, Kanada...

Foto: Carlos Lindner on Unsplash

 

Autor:  HrTurizam.hr

3. studenoga 2023.