Onečišćenje mora na plaži u Uvali Lapad

Dubrovačko-neretvanska županija, Upravni odjel za zaštitu okoliša, imovinsko-pravne i komunalne poslove, sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje, upozorava javnost da je na plaži Uvala Lapad u Dubrovniku došlo do iznenadnog...

Dubrovačko-neretvanska županija, Upravni odjel za zaštitu okoliša, imovinsko-pravne i komunalne poslove, sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje, upozorava javnost da je na plaži Uvala Lapad u Dubrovniku došlo do iznenadnog onečišćenja mora fekalnog podrijetla.

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije je po dojavi o iznenadnom onečišćenju mora 13. kolovoza 2020. proveo uzorkovanje mora na plaži Uvala Lapad u Dubrovniku.

Laboratorijskom analizom utvrđeno je da rezultati analize mora za kupanje prelaze granične vrijednosti za mikrobiološki parametar Escherichia coli. Sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje čl. 23. i 24., uzorkovanje mora će se ponavljati do prestanka onečišćenja. O onečišćenju je obaviještena Inspekcija zaštite okoliša i ostale nadležne inspekcije, javljaju iz Dubrovačko neretvanske županije.

S obzirom da uzorci mora na plaži Uvala Lapad u Dubrovniku, zbog onečišćenja fekalnog porijekla ne udovoljavaju uvjetima Uredbe, ne preporučuje se kupanje do daljnjih obavijesti.

Razlog onečišćenja je stalak za bicikle koji je začepio kanalizacijski sustav

Kako je izvjestio Mate Franković, gradonačelnik Dubrovnika, ispitivanjem djelatnika Vodovod Dubrovnik, utvrđeno je kako je netko u sustav ubacio stalak za bicikle, a što je i uzrokovalo probleme tj. začepljenje u sustavu.

Nakon što je došlo do preljeva kanalizacijskih voda u Uvali Lapad, Vodovod Dubrovnik je krenuo s ispitivanjem sustava kako bi se utvrdio uzrok istog. Ispitivanjem je utvrđeno kako je netko u sustav ubacio stalak za bicikle, a što je i uzrokovalo probleme u sustavu. Jasno je kako ovaj stalak u sustavu nije mogao završiti slučajno. Pregledom video nadzora pokušat ćemo pronaći i počinitelja kojem je očito bilo jako zabavno namjerno začepiti kanal kako bi došlo do preljeva kanalizacijskog odvoda u more” objavio je Franković.

 

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN